• 28/02/2013
  • |     BB

Caterpillar: ‹zwarte dag, industrieel plan absoluut noodzakelijk›

Caterpillar schrapt 1.400 banen in Gosselies. ‹De impact reikt verder dan alleen Wallonië, en zal ook toeleveranciers treffen in Vlaanderen en het Brusselse› waarschuwt Agoria in een eerste reactie.

Trefwoorden: #arcelormittal, #Castagne, #caterpillar, #ford, #gosselies, #thierry Castagne

Lees verder

Nieuws

( Foto: Caterpillar )

ENGINEERINGNET.BE -- Het blijft zwarte dagen regenen in ons land. Nadat duizenden jobs verloren gingen bij Ford Genk, ArcelorMittal - en hun vele toeleveranciers - gaan nu nogmaals 1.400 jobs voor de bijl bij Caterpillar in Gosselies. Het zou om 1.100 arbeiders en 300 bedienden gaan. In Gosselies werken momenteel zowat 3.700 mensen.

Caterpillar is één van de grootste industriële werkgevers van ons land. Dat de zaken niet goed gingen, was al langer bekend: het bedrijf had al zijn toevlucht genomen tot het systeem van economische werkloosheid om de zware terugval van zijn afzetmarkt in Europa sinds de economische crisis van 2009 op te vangen.

In een eerste reactie stelt technologiefederatie Agoria 'mee te leven met de getroffen werknemers en hun familie', maar het waarschuwt meteen dat de impact ook gevoeld zal worden bij heel wat toeleveranciers in Wallonië, Brussel en Vlaanderen. De uiteindelijke schade zal dus veel groter zijn dan 1.400 jobs.

Thierry Castagne, directeur-generaal van Agoria Wallonië, in een mededeling: “Jammer genoeg blijkt nu dat het groeipotentieel van de Europese markt van machines voor burgerlijke bouwkunde structureel beperkt is, in tegenstelling tot dat in de opkomende landen."

Nog steeds volgens Agoria is de kostenstructuur van het Charleroise bedrijf is te zwaar: “Geen rekening houden met deze handicap tegenover de buitenlandse concurrentie, is de toekomst van dit bedrijf in het gedrang brengen”, stelt Thierry Castagne. “Een industrieel plan is absoluut en dringend nodig”.

De federatie herhaalt ook zijn vraag en doet een oproep om dringend de nodige structurele hervormingen door te voeren om de industrie in onze regio’s een toekomst te geven.