• 02/04/2013
  • |     BB

Europees Rapport: vuilwaterboetes kunnen tot 3 miljoen euro per dag kosten

Nieuw onderzoek toont aan dat water in meer dan 6.000 gemeenten en steden in Europa niet voldoet aan EU-milieunormen. België was al veroordeeld tot een boete van 22,63 miljoen euro per jaar.

Trefwoorden: #Bostinaru, #Hach Lange, #Richtlijn Stedelijk Afvalwater, #waterrapport

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie, Spanje )

ENGINEERINGNET – De boetes voor landen die niet voldoen aan de EU-milieunormen – de Richtlijn Stedelijk Afvalwater - kunnen oplopen tot 1 miljard per jaar. Dat blijkt uit het nieuwe Waterrapport dat op een vergadering van de EU is voorgesteld.

De Richtlijn is een stuk wetgeving die in de jaren negentig van kracht werd om de waterkwaliteit te verbeteren. De richtlijn is van toepassing op het verzamelen, behandelen en lozen van huishoudelijk en industrieel afvalwater.

Kers op de taart: Brussel, nochtans de zetel van de Europese Commissie, blijkt één van de 6.311 gebieden die niet aan de vereisten voldoen.

Victor Bostinaru, een Roemeens lid van het Europese Parlement, die de resultaten gisteren (26 maart 2013) op een vergadering van de EU voorstelde: " De waterkwaliteit moet in veel landen verbeteren - te beginnen met de stad Brussel, waar zich de instellingen van de Europese Unie bevinden."

Voor hun rapport legde de EU- onderzoekers de officiële EU-gegevens en die van het Europese Milieu-agentschap op de rooster. Het was naar verluidt de eerste keer (!) dat deze gegevens op deze manier werden samengevoegd.

Ook België ontsnapt niet: er is al een eerdere uitspraak van het Europese Gerechtshof, die België met een dagelijkse boete van € 62.000 per dag opzadelde omdat 114 gebieden niet voldeden. Dat komt neer op 22.630.000 euro per jaar die de Belgische belastingbetaler moet bijdragen.

En in oktober 2011 kreeg ook Luxemburg op zijn beurt een boete van € 1.248 voor vier gebieden die niet voldeden.

Genomen aan een gemiddelde boete van 479,5 euro per dag (het gemiddelde van de boetes voor België en Luxemburg), kunnen de inbreuken de belastingbetaler in de hele Europese Unie theoretisch 3.026.124 euro per dag kosten, of iets meer dan € 1.104 miljard euro op jaarbasis.


BRON
Deze informatie is afkomstig van Hach Lange, analytisch expertbedrijf op het vlak van water in Europa, dat was uitgenodigd bij de presentatie van het rapport.

ACHTERGROND
Tot de hoofdsteden met een 'onvoldoende' behoren Boekarest (Roemenië), Sofia (Bulgarije), Madrid (Spanje), Boedapest (Hongarije) en Rome (Italië). Maar het rapport toont ook aan dat enkele van de populairste toeristische bestemmingen van het continent niet volledig voldoen, waaronder Pisa in Italië, Halkidiki in Griekenland, Balaton in Hongarije en Ayia Napa in Cyprus.
De vijf landen met de meeste overtredingen zijn Roemenië (2.476), Spanje (1.148), Bulgarije (901), Hongarije (631) en Italië (443).