• 15/04/2013

Regeneratieve geneeskunde stap verder door patronen op heel kleine vezels

Onderzoekers van onderzoeksinstituut MIRA zijn er in geslaagd om minuscule vezels van een nog veel kleiner motief te voorzien.

Trefwoorden: #MIRA, #regeneratieve geneeskunde, #UTwente, #vezels

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.NL -- De onderzoekers van onderzoeksinstituut MIRA wisten vezels met een diameter van slechts zes micrometer te voorzien van allerhande patronen.

Je kunt de vezels gebruiken om stamcellen in een specifieke richting te laten ontwikkelen. Zo blijken vezels met een ribbelpatroon het meest geschikt om botcellen te creëren.

Stamcellen kunnen zich tot allerhande celtypes ontwikkelen. Een van de factoren die bepaalt welk type cel het wordt, is de structuur van de ondergrond waarop de stamcel zich bevindt. Door de ondergrond waarop je stamcellen plaatst te kiezen, kun je dus beïnvloeden hoe deze zich zal ontwikkelen.

Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er nu in geslaagd om minuscule vezels, gemaakt van een polymeer, waarop je stamcellen kunt kweken nauwkeurig te voorzien van zelfgekozen patronen.

Met een speciale manier van ‘stempelen’, NanoImprint Lithography, konden ze zelfgemaakte vezels met een diameter van slechts zes micrometer voorzien van zeer kleine patronen, zoals ribbels, piramides en pilaren.

De vezels geven onderzoekers een nieuwe gereedschap in handen om stamcellen te laten differentiëren tot specifieke celtypes. De onderzoekers gebruikten in hun onderzoek volwassen menselijke stamcellen.

Volgens Lorenzo Moroni, een van de betrokken wetenschappers, stellen de vezels je in staat om systematisch de invloed van allerlei ondergronden te onderzoeken. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat vezels met een ribbelpatroon, de beste botcellen opleveren.

De onderzoekers slaagden er niet alleen in om de minuscule vezels te patroneren; ze slaagden er in om dit te doen bij fysiologische temperaturen (temperaturen rond de 37 graden Celsius).

Dit is een groot voordeel voor toekomstige toepassingen, omdat de methode hiermee ook geschikt is voor allerhande biologische materialen.


(GL)