• 30/04/2013

Technologie en creativiteit komen tot innovatieve gitaar!

Aristides' droom om een gitaar te ontwikkelen die een perfecte toon heeft, langer naklinkt en beter resoneert dan alle andere gitaren, wordt werkelijkheid mede door Arium en PTC Creo.

Trefwoorden: #Aristides, #guitaar, #perfecte toon, #PTC, #PTC Creo, #resonantie

Lees verder

Productnieuws

( Foto: de Aristides 010 gitaar )

ENGINEERINGNET.BE -- Paul McCartney, Keith Richards en Jimi Hendrix: alle drie inspireerden ze de 12-jarige Aristides Poort om gitaar te leren spelen. Na de middelbare school ging Aristides naar de Technische Universiteit in Delft om Civiele Techniek te studeren.

'Het was een inspirerende omgeving waar we aan futuristische projecten werkten om de maatschappij te verbeteren'. In deze tijd kwam Aristides op het idee om zijn eigen droomgitaar te ontwerpen en te maken.

De Droom
De gitaar moest een perfecte toon hebben, langer naklinken en beter resoneren dan alle andere gitaren. De beste manier om de klankkwaliteit van een elektrische gitaar te testen?

Er op spelen als de gitaar niet op een versterker is aangesloten. De beste instrumenten geven dan een mooi, warm en zacht geluid met weinig gebrom in de body als je aan de snaren trekt.

Teamwerk
Aristides begon te werken aan zijn droom, in samenwerking met dezelfde universiteit waar hij was afgestudeerd.

'Het begon allemaal met onderzoek naar de celstructuur van hout van topkwaliteit, waar alle goede gitaren en andere snaarinstrumenten van zijn gemaakt. Dit beïnvloedt het geluid, bepaalt de klank van de gitaar en hoe lang de gitaar naklinkt. Maar hout klinkt maar in twee dimensies na, door de stijve vezelstructuur. Daar kun je niets aan veranderen.'

Aristides ontwikkelde het perfecte materiaal, dat bestaat uit een vezelloze celstructuur, en noemde dit materiaal Arium. “Arium heeft geen beperkende vezels en is daardoor in staat om in alle richtingen te resoneren”. Het resultaat bestaat uit klankeigenschappen die elders alleen in een Stradivarius worden gevonden.

Creativiteit
Nu moest het perfecte product worden ontwikkeld dat kon voldoen aan het concept. Poort nam contact op met Nout van Heumen om met PTC Creo zijn idee in een echt product om te zetten.

'Het doel van het ontwerp was om een gitaar met zuivere lijnen en een minimum aan lelijke mechanische elementen te ontwerpen, waarbij de esthetiek, het comfort en de akoestiek zorgvuldig in evenwicht werden gehouden.

Het ontwerp is verbeterd door de body en hals uit één deel te maken, wat garandeert dat de gitaar met een maximale intensiteit trilt en elke noot of akkoord geleidelijk kunnen doven – het lang aanhouden van de toon is zeer indrukwekkend'.

Wat de ergonomie betreft, is het ontwerp voor een maximaal speelplezier geoptimaliseerd, van de soepele overgang van de hals rond het fretboard tot het matte oppervlak van de body en de hals, wat zelfs aan zwetende handen een goede grip biedt.

'Ik maakte alle onderdelen van de gitaar, inclusief de snaren, tuners, enz., met PTC Creo Parametric. Door de methode van parametrische modellering te gebruiken, was ik in staat om gemakkelijk een model te maken waarvan ik eenvoudig de schaal en halshoek van de gitaar kon veranderen waarna het hele design op de juiste wijze werd bijgewerkt.'

Zelfs het halsprofiel van de gitaar is gemaakt als een parametrisch oppervlak wat samen met de schaal en de breedte van de nek kan veranderen. 'Zo wordt het aantal prototypes verminderd, het verhoogt het aantal conceptontwerpen dat we kunnen testen, en versnelt de vormgeving van toekomstige modellen', zegt Nout.

Het meest opvallende onderdeel van de gitaar is de onderkant. 'Doordat de hals niet op de body is geschroefd, maar de body en de hals uit één deel bestaan, is de overgang zeer geleidelijk en zelfs onzichtbaar', legt Nout uit.

Het parametrische design van het oppervlaktemateriaal en de krommingsanalyse met PTC Creo garanderen dat de overgang van de oppervlaktes continu is, en ondersteunen de C2 – continue kromming, maar maken ook de scherpe hellingshoek tussen de body en de hals mogelijk.

Productiviteit
'Met het zeer gedetailleerde en parametrische model van de gitaar, waren we in staat om snel een prototype te maken, en het door gitaristen op ergonomie en speelcomfort te laten testen. Daarna was ik in staat om de schaal en de halshoek van het ontwerp snel te veranderen om het ontwerp te optimaliseren' zei Nout.

Niet alleen is de gitaar in PTC Creo ontworpen, maar Nout gebruikte ook de software om de aluminium gietvormen en gereedschappen te maken die nodig waren om het te fabriceren.

'De hals, body en de kop van de gitaar zijn uit één stuk gemaakt, en omdat het in een gietvorm wordt gefabriceerd,moet het een continue verborgen deellijn en ontwerp hebben dat ergonomisch en aantrekkelijk is' legt Nout uit.

De resultaten
De Aristides 010 gitaar was geboren, gemaakt uit in één stuk Arium gegoten body en hals, een ebbenhouten fret-board van topkwaliteit met parelmoeren inlegstukken en afgewerkt met een dun laagje zilverkleurig aluminium of een matte zwarte afwerking.

Sinds de lancering heeft de Aristides 010 enthousiaste kritieken gekregen en vele trouwe fans in Noord Amerika, Japan en Europa gekregen, inclusief Adrian Vandenberg, die met David Coverdale en Whitesnake de hit 'Here I Go Again' van Whitesnake speelde.

Volgens Adrian, is het bespelen van de Aristides als 'het aanslaan van een noot op een Steinway piano!'

Bekijk de instrumenten van Aristides op www.aristidesinstruments.com en zie hoe geweldige producten met PTC Creo tot leven kunnen komen.


Voor meer informatie:
PTC
Pegasuslaan 5- B-1831 Diegem
Tel. +32 2 716 40 50 - Fax: +32 2 715 41 38
www.ptc.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
PTC


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.