• 30/04/2013
  • |     BB

Première: SITA recycleert bodemassen uit afvalverbranding tot betonblokken

‹Dit is Belgisch› Afvalexpert SITA stelt schitterend resultaat van twee jaar intensief onderzoek voor: betonblokken uit gerecupereerd grind en zand van bodemassen uit afvalverbrandingsovens.

Trefwoorden: #afval, #afvalverbranding, #betonblok, #ellen joncheere, #laurent picron, #sita, #valomac

Lees verder

research

( Foto: Valomac/SITA, © Frederik Beyens )

ENGINEERINGNET.BE - Na 26 maanden intensief labotesten pakt Valomac, een dochteronderneming van SITA, uit met het resultaat van zijn ontwikkelingswerk: stapelbare betonblokken die makkelijk kunnen verplaatst worden en gemaakt zijn van bodemassen.

Valomac is binnen de SITA-groep verantwoordelijk voor de behandeling en recyclage van de residu's die gegenereerd worden door enkele van de belangrijkste afvalverbrandingsovens in België.

Het bedrijf zoek continu naar methoden om dit materiaal - in dit geval grind en zand – te verwerken tot duurzame producten. Ellen Joncheere, General Manager bij SITA , in dat verband: ‘Wij stellen alles in het werk om afval zo goed mogelijk te recupereren, en dit zo ecologisch verantwoord mogelijk."

"We streven naar één groot doel: een gesloten circulaire economie waarbij gebruikte grondstoffen worden gerecupereerd en zo opnieuw in de keten terecht komen."

Op dit ogenblik zijn de eerste 500 stuks van de nieuwe betonblokken geproduceerd en uitgeleverd aan de belangrijkste klanten. De nieuwe betonblok ontving eveneens een certificaat van het Vlaams en Waals gewest.

Laurent Picron, Directeur Valomac: ‘Deze blokken zijn een grote première voor België. We zijn dan ook trots als eerste dergelijke productinnovatie te kunnen lanceren in België."

Valomac zet naar eigen zeggen momenteel zijn onderzoek verder met het oog op een nog hogere recuperatie van granulaat.


ACHTERGROND
Valomac in Grimbergen recycleert al meer dan tien jaar bodemassen afkomstig van de belangrijkste afvalverbrandingsovens in België. Het recupereert onder meer ferro en non-ferro metalen die worden teruggevonden in bodemassen, maar ook zand en grind die - na een verwerkingsproces van 12 weken - opnieuw worden gebruikt bij civiele werken. Het moederbedrijf van Valomac, de afvalspecialist SITA, is onderdeel van GDF Suez.