• 15/05/2013

Stookinstallaties: grote besparing in de finetuning van de regeling

‹Dit is Belgisch› Aan een nieuwe stookinstallatie toe? Bekijk dan eveneens of u met een ‹Energy Performance Contract› een betere rendement uit uw investering kan halen.

Trefwoorden: #Energy performance contract, #finetuning, #MPI Ten Dries, #stookinstallatie, #verwarming

Lees verder

maint_art

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE -- Het MPI Ten Dries is een sprekend voorbeeld hiervan. Want door een dergelijk partnership met het ingenieursbureau E-Maze Energy Consultancy aan te gaan, werd een extra besparing van 39,5% behaald. Reden? Een heel nauwkeurige sturing van de stookinstallatie door middel van een 'open source'-sturing.

MPI Ten Dries is een school en tehuis voor kinderen (van 1 tot 21 jaar) met een meervoudige motorische handicap. In haar vestiging in Landegem werken een tweehonderdtal personeelsleden en krijgen zo’n 110 kinderen begeleiding, verzorging en scholing (de helft blijft ook in het internaat overnachten).

Verwarming en warm water zijn er kritische utilities aangezien de aanwezigen vaak fysiek fragieler zijn dan valide personen en/of niet in staat zijn om aan te geven dat ze het te koud/warm hebben. Directeur Jan Van der Biest: «Om te vermijden dat de kinderen het te koud zouden hebben, werden hier alle lokalen bijna constant verwarmd.

Maar dat resulteerde natuurlijk in een gigantische energiefactuur. Toen we bemerkten dat onze stookinstallatie aan vernieuwing toe was, hebben we besloten om deze niet zomaar door een nieuw exemplaar te vervangen, maar ons bij de keuze van het systeem door deskundigen te laten begeleiden.

En zo kwamen we terecht bij E-Maze dat ons een heel uniek concept aanbood, namelijk een ‘Energy Performance Contract’ of EPC.»

Regeling en goed onderhoud zijn essentieel
Het voorgestelde EPC was niet van het traditionele type. Want E-Maze nam niet de investeringskost, maar wel de investering voor de studie, het ontwerp, alsook het opvolgen en fine-tunen van de installatie gedurende vijf jaar op zich.

Ir. Koen Reynders, Senior Project ingenieur bij E-Maze: «Deze manier van samenwerken loont de moeite, vooral dan in projecten zoals bij het MPI Ten Dries. Want in veel gevallen wordt een oude stookinstallatie gewoon door een hoogrendementstype vervangen en wordt ervan uit gegaan dat hiermee het onderste uit de kan is gehaald qua energie-efficiëntie.

Het is inderdaad zo dat de nieuwe stooksystemen economischer met gas of stookolie omspringen. Maar de grote besparingen zitten zich in een nauwgezette regeling, in functie van de veranderende noden en behoeftes.

Daarnaast wordt er zelden een optimaal onderhoud uitgevoerd. Het is precies op deze punten dat wij naar de perfectie streven en bijgevolg een grote extra energiebesparing verkrijgen. Daarmee financieren wij de kosten voor het advies, studiewerk en opvolging.»
door Els Jonckheere, Maintenance Magazine

Kadertekst
Ook voor geothermie

Fixsus specialiseert zich eveneens in de sturing en monitoring van geothermische warmtepompsystemen met boorgat-energieopslag (BEO) en koude-warmteopslag (KWO). Dergelijke systemen gedragen zich als een gigantische thermische buffer.

Onoordeelkundig ontwerp en onevenwichtige aansturing kunnen tot de uitputting van de bodem leiden. Hierdoor wordt het maximaal rendement van dergelijke hernieuwbare systemen niet steeds benut en worden vaak dubbele investeringen gemaakt om back-up verwarming of koeling te voorzien.

Vandaar dat Fixsus een samenwerking met het VITO en Terra Energy (spin-off van VITO en specialist in ontwerp van geothermische systemen) heeft aangegaan om een intelligent regelsysteem op de markt te brengen.

Deze oplossing laat toe om het energieverbruik en de investering te minimaliseren dankzij een garantie van het geleverde thermisch vermogen van de geothermische energiecentrale.


(EJ)