• 12/06/2013
  • |     BB

Nieuwe biomassacentrale van E.ON op site van Solvay Antwerpen

Solvay, het Havenbedrijf en E.ON plannen grootste biomassa energiecentrale van Vlaanderen in haven van Antwerpen. Vandaag laat het Havenbedrijf weten ‘er klaar voor te zijn'.

Trefwoorden: #bayer, #biomassa, #biomassacentrale, #e.on, #havenbedrijf

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - Eind april 2013 meldden E.ON en Bayer al tegen 2016 een warmtekrachtcentrale operationeel te willen hebben in de Antwerpse haven. Deze nieuwe centrale, goed voor een investering van 55 miljoen en die zowel elektriciteit als warmte kan leveren, zal uitgerust worden met een gasturbine van ca. 30MW, een warmterecuperatie-eenheid en een stoomturbine van zowat 10MW.

Nu pakken het Havenbedrijf en Solvay Energy uit met een nog groter project: een centrale van 150 tot 300MW, die op de terreinen van Solvay in Antwerpen zou komen en biomassa als brandstof zal gebruiken.

Nieuw zijn deze plannen niet: al in april 2012 tekenden beide partijen een aandeelhoudersovereenkomst waarmee ze een projectvennootschap oprichtten. Tot de taken van dit 'Special Purpose Vehicle', Antwerp Biopower, behoorde het zoeken van een operationele partner.

De operationele partner is intussen gevonden, meldt de krant De Tijd vandaag: het Duitse E.ON. Volgens de krant zou het gaan om een investering van tussen 400 en 700 miljoen euro. De centrale zou tegen 2018 operationeel moeten zijn.

Het dossier is niet onbelangrijk voor energieproducent E.ON, nadat het bedrijf zich eerder al een milieuvergunning voor een gigantische steenkoolcentrale in Antwerpen geweigerd zag. Een biomassacentrale past ook uitstekend in de strategie van het Havenbedrijf, dat ook via windmolens en zonnepanelen sterk inzet op duurzame energie.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de regering de plannen van E.ON alvast meenemen in de bespreking van het zogenaamde ‘Plan Wathelet’ over de toekomst van de energiecentrales in België. Die gaan eerdaags van start


ACHTERGROND
Biomassa kan in de toekomst aan belang winnen als energiebron, aangezien de verbranding ervan een CO2-neutraal proces kan zijn. In vergelijking met de elektriciteitsopwekking op basis van fossiele brandstoffen is de koolstofcyclus voor biomassa neutraal en maakt het gebruik ervan het mogelijk de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, iets wat Europa zijn lidstaten tegen 2020 verplicht.

In het kader van die 20-20-20 doelstellingen heeft België zich geëngageerd een capaciteit van 2000 MW uit vaste biomassa te winnen. Met de op te richten elektriciteitscentrale, waar voor de verbranding van houtmassa zal gekozen worden, kan de Antwerpse haven bijdragen tot de realisatie van maximaal een vijfde van deze doelstelling.

VAN DE REDACTIE
Dit is een geactualiseerde versie van een vroeger nieuwsbericht, waarin incorrecte informatie verwerkt was. Onze excuses hiervoor.