• 18/06/2013

Investeringen Belgische telecomsector sinds vorig jaar in dalende lijn

Onaangepaste toegang tot Belgacomnetwerk en strenge Brusselse stralingsnormen nekken investeringen in de Belgische telecomsector.

Trefwoorden: #Base, #Belgacom, #netwerk, #telecom, #telecomsector, #Telenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE -- Voor de eerste keer in tien jaar hebben de alternatieve telecomoperatoren minder geïnvesteerd in ons land. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Platform Telecom Operators & Service Providers.

Het gaat om bedrijven als Telenet, Mobistar, BASE Company, VOO/Brutele, BT en Colt Technology Services. Maar ook de historische operator Belgacom investeerde in 2012 minder. In totaal was de sector vorig jaar goed voor bijna 1,5 miljard euro investeringen, een daling met meer dan 100 miljoen euro tegenover 2011.

De alternatieve operatoren krijgen het steeds moeilijker bij de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur door de onaangepaste toegang tot het historische vaste netwerk van Belgacom.

Bovendien worden de operatoren met heel wat moeilijkheden geconfronteerd bij de ontplooiing van nieuwe mobiele technologieën, met name in het Brussels gewest. Het Platform vraagt de overheden deze investeringsdrempels weg te werken zodat de operatoren weer meer in België zouden investeren.


Investeringen in de Belgische telecomsector (2007-2012)

De telecomsector in ons land is een belangrijke economische speler. Ze stelt direct meer dan 23.000 mensen tewerk en de verschillende bedrijven zorgen voor een omzet van meer dan 11 miljard euro.

Bovendien heeft de sector een belangrijke impact op het imago van ons land bij buitenlandse investeerders; performante elektronische communicatienetwerken en -diensten zijn cruciaal voor het efficiënt functioneren van bedrijven.

En volgens de jongste aantrekkelijkheidsstudie van Ernst & Young is dit voor liefst 62% van de buitenlandse bedrijven een prioritair selectiecriterium voor eventuele investeringen in ons land.

Investeringen in de telecominfrastructuur van ons land zijn dus een onmisbare factor voor de gehele economie. Maar de investeringsmotor stokt, zo blijkt uit het jaarrapport van het Platform. De operatoren worden immers met steeds meer investeringsdrempels in ons land geconfronteerd.

WIK consult, een internationaal consultancybureau gespecialiseerd in telecom, maakte zopas een analyse van de Belgische telecommarkt. Uit de studie blijkt dat de telecomoperatoren in ons land een toenemend aantal problemen worden geconfronteerd. De studie ‘Hell or paradise - Study concerning the attractiveness of investments in the Belgian telecommunication sector’ identificeert 9 investeringsdrempels.

De belangrijkste investeringsdrempels situeren zich op het vlak van vaste en mobiele netwerkontwikkeling en op het vlak van toegang tot het Belgacomnetwerk:

1. Vaste netwerken

  • het delen en gebruik van bestaande passieve infrastructuren: vandaag hebben de operatoren geen zicht op mogelijke te gebruiken kabelgoten, bijvoorbeeld van andere nutssectoren.
  • het uitrollen van nieuwe infrastructuur: de operatoren kampen met verschillende coördinatieprocedures bij werken en lange verplichte wachttijden.
  • hoge bandbreedtes in gebouwen: vandaag zijn gebouwen zelfs bij nieuwbouw niet ‘high speed ready’ en is de toegang tot bestaande bekabeling moeilijk.

2. Mobiele netwerken

  • de van regio tot regio verschillende emissienormen met het Brussels gewest als heel restrictief voorbeeld.
  • bouwvergunningen blijven te lang uit : in het Brussels gewest werd in 2012 maar iets meer dan een kwart van in totaal bijna 200 bouwaanvragen toegekend.
  • Hoge belastingen op masten en antennes: de potentiële totaalkost voor de operatoren komt neer op meer dan 600 miljoen euro.

3. Toegang tot de Belgacominfrastructuur

  • De prijsbepaling: de operatoren werken vandaag voor huurlijnen nog steeds met prijzen die in 2007 werden bepaald, dit terwijl de reële kosten door de technologische evolutie veel lager moeten liggen.
  • De bestaande wholesale-aanbiedingen zijn niet altijd in lijn met de verwachtingen van klanten, vooral in de professionele markt: klanten vragen een hogere ‘upload bitrate’ dan wat vandaag via het gereguleerd aanbod beschikbaar is.

Door deze problemen dreigt ons land als investeringslocatie steeds verder af te glijden en komen investeringen, innovatie en jobs in gevaar. Het Platform roept de beleidsmakers op om werk te maken van een aantal incentives om het economisch potentieel van deze sector te ondersteunen. Telecom-investeringen komen bovendien de aantrekkelijkheid van de gehele economie ten goede.

Ideaal?

  1. Gelijke spelregels tussen de regio’s rond het in kaart brengen van beschikbare kabelgoten of andere passieve infrastructuur.
  2. Nieuwbouwconstructies en belangrijke renovatieprojecten klaar voor ‘high speed’-netwerken maken
  3. Stroomlijnen van het afleveren van bouwvergunningen, onafhankelijk van het betrokken bevoegdheidsniveau. Aanvragen binnen de 6 maanden afronden.
  4. De Brusselse stralingsnorm voor mobiele netwerken herzien en een kader scheppen dat, zoals in alle andere grote steden, de ontplooiing van nieuwe mobiele communicatie-infrastructuren mogelijk maakt.
  5. Voor het plaatsen van antennes voor mobiele netwerken zouden overheden toegang moeten geven tot publieke gebouwen
  6. Lokale besturen ontmoedigen belastingen te heffen op masten en antennes.
  7. Voldoende aandacht door het BIPT voor de professionele markt en hun noden. Discriminatie tussen eigen producten van Belgacom en groothandelsproducten, die de basis vormen voor het dienstenaanbod van alternatieve operatoren, is niet aanvaardbaar.

    (bron: Agoria)