• 30/07/2013

Eerste tekenen dat industrie in Europa uit recessie klimt

Er zijn indicaties dat Europese industrie op het punt staat recessie achter zich te laten. Dat stelt de Europese Commissie op basis van zijn trimestriële peiling bij industriële managers.

Trefwoorden: #Economic Sentiment Indicator, #ESI, #Europese Commissie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koning & Hartman )

ENGINEERINGNET – Uit de economische enquête die de Europese Commissie elk kwartaal houdt, blijkt dat de industrieel Europa mogelijk op het punt staat om uit het recessiedal te klimmen.

In de eurozone zijn de industriële ondernemers en managers namelijk optimistischer over hun orderportefeuille. Ze zijn naar verluidt ook positiever over hun concurrentiepositie op de exportmarkten buiten de EU en schroeven overeenkomstig hun verwachtingen inzake exportvolumes omhoog. Dat gebeurt overigens voor het derde kwartaal op rij.

Dat wijst er, aldus de Commissie, op dat de industrie zich opmaakt om de recessie achter zich te laten (letterlijk: ‘appears to point to a pending exit of the manufacturing sector from recession’.

Die prognose wordt nog door andere indicatoren ondersteund. In lijn met de positieve trend nam bijvoorbeeld een aantal maanden onderhanden werk in portefeuille toe, vergeleken met de laatste peiling van april 2013. Bovendien daalde de Europese (over) productiecapaciteit als geheel, en steeg in functie daarvan de bezettingsgraad tot 78,3%.

De trend in de bredere Europese Unie volgt grotendeels dezelfde lijnen, aldus de Commissie. Opmerkelijk is dat daar het aantal maanden onderhanden werk momenteel op een historisch hoge piek zit.

Ook de economische vertrouwensindex (ESI, Economic Sentiment Indicator) steeg in juli voor de tweede maand op rij, met 2,4 punten tot 95,0 punten in de bredere Unie en met 1,2 punten tot 92,5 in de eurozone.

Opmerkelijk: het vertrouwen neemt toe in de industrie, dienstverlening en detailhandel, maar daalt in de bouwsector. De stijging is uitgesproken in België: van 90,7 punten in juni tot 92,9 punten in juli 2013.

Ook een positief signaal: het positieve sentiment wordt gedragen door vier van de vijf grootste economieën van de eurozone, namelijk Italië (+2,9), Spanje (+1,2), Frankrijk (1,2) en Duitsland (0,7), terwijl het verslechterde in Nederland (-2.0).


(Bert Belmans)