• 05/09/2013

WEF-rapport: wereldwijde concurrentiepositie België stagneert

Uit het nieuwe Global Competitiveness Report 2013-2014 van WEF blijkt dat België stagneert op de 17de plaats. 'Het rapport legt onze structurele pijnpunten nogmaals bloot', aldus VBO.

Trefwoorden: #concurrentie, #Vancronenburg, #vbo, #WEF, #world economic forum

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE – De concurrentiepositie van België in de globale economie is er volgens het rapport van World Economic Forum niet op verbeterd, maar ook niet op achteruit gegaan. Maar evenmin slaagt ons land erin terug op te klimmen tot de 15de plaats, een positie die het twee jaar geleden nog bekleedde.

Het Forum beloont ons land met een tweede plaats voor zijn uitstekende gezondheidszorg en lager onderwijs, en ook het hoger onderwijs doet het met een vijfde plaats meer dan uitstekend.

En, in tegenstelling tot de courante visie, is het WEF zelfs de mening toegedaan dat België een 'omgeving heeft die de creatie van nieuwe ondernemingen stimuleert'.

De keerzijde van de medaille: onze overheid is inefficiënt (56ste plaats) en we hebben een 'verstorend' belastingstelsel dat niet stimuleert tot werken (142ste plaats). Bovendien blijven de staatsschuld en de overheidsuitgaven structureel te hoog.

Beter of slechter is niet het punt, reageert het VBO bij monde van hoofdeconoom Geert Vancronenburg in een mededeling: "Duitsland, één van onze belangrijkste handelspartners, slaagt er in met twee plaatsen te stijgen. Dat toont aan dat het land nu al de vruchten plukt van de hervormingen die het jaren geleden doorvoerde. Ook ons land moet dringend een tand bijsteken en werk maken van een competitiviteitspact."

"We moeten echter goed voor ogen blijven houden dat we maar liefst 16 andere landen laten voorgaan in de rangschikking en dat het WEF voor een aantal belangrijke structurele pijnpunten nogmaals de vinger op de wonde legt."


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het Verbond van Belgische ondernemingen overkoepelt 50 sectorale bedrijfsfederaties die op hun beurt meer dan 50.000 ondernemingen vertegenwoordigen, waarvan 42.000 kmo's. De grootste werkgeversorganisatie van het land verdedigt de belangen van deze ondernemingen in zowat 150 federale, Europese en internationale organen. Het VBO is dan ook representatief voor ruim 80% van de tewerkstelling in de privésector.