• 11/09/2013

Fernand Huts verdedigt standpunt in Open Brief

Vorm uw eigen mening: in een open brief betwist ondernemer Fernand Huts van Katoen Natie dat order picking voor e-commerce en logistieke procesengineering havenarbeid zou zijn.

Trefwoorden: #e-commerce, #Eddy Bruyninckx, #fernand huts, #huts, #katoen natie, #logisport, #logistiek, #Marc Van Peel

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Fernand Huts heeft een Open Brief bericht aan de bestuurders van het havenbedrijf, van de maatschappij Linkerscheldeoever en aan de gemeenteraadsleden van Antwerpen en Beveren.

Daarin betwist hij onder meer het standpunt dat order picking voor e-commerce en voor logistieke process engineering havenarbeid zou zijn. Vorm alvast uw eigen mening: hieronder volgt de volledige Open Brief.

"Zoals u bekend is er grote rechtsonzekerheid ontstaan in de haven. Sedert de oprichting van ons bedrijf Logisport investeren wij in de logistieke uitbouw van dit bedrijf in de Waaslandhaven.

Logisport werkt sedert 22 maart 1996, zonder problemen en zonder sociale onrust, met 820 bedienden onder het paritair comité 226.

Plotseling wordt heel dit sociale referentiekader in vraag gesteld omdat de havenvakbonden eisen dat de bedienden vervangen worden door havenarbeiders. De sociale inspectie (FOD WASO) is van oordeel dat de order picking voor onze e-commerce en voor onze logistieke process engineering havenarbeid is omdat de magazijnen in de havenzone van de Wet Major liggen. Een volkomen onwettig standpunt dat wij juridisch weerleggen.

Door de rechtsonzekerheid die nu ontstaan is, zijn wij genoodzaakt om onze investeringen in de Antwerpse haven stop te zetten en deze in een andere regio uit te voeren. Zelfs het voortbestaan van onze huidige operaties (820 tewerkgestelden) komt in het gedrang.

Met verbazing vernemen wij de publieke verklaringen van de schepen van de haven, de heer Marc Van Peel en van de directeur-generaal de heer Eddy Bruyninckx.

De heer Marc Van Peel verklaart voor de TV camera’s dat hij helemaal niet wakker ligt van dit gebeuren en van het verlies van 211 miljoen euro investeringen. Hij schiet op de persoon van de heer Huts en vermijdt om over de inhoud van de boodschap te spreken. Schieten op de boodschapper is gemakkelijk, het probleem oplossen in het belang van de haven is wel wat moeilijker.

Over de toekomst van de logistiek in de haven hebben de heren Marc Van Peel en Eddy Bruyninckx geen mening en zeker geen constructieve oplossing te berde gebracht.

Zoals jullie allemaal weten gaat het niet goed met de Antwerpse haven. De rapporten van de Nationale Bank geven, voor de laatste vijf jaar, ieder jaar een daling van de toegevoegde waarde en een daling van de tewerkstelling (in het laatste rapport een daling van 7 % tewerkstelling).

De haven krijgt zware klappen:
- de scheepsherstelling is volledig verdwenen
- de automobielnijverheid is vertrokken
- de papiertrafieken zijn verhuisd naar Vlissingen
- de petrochemische industrie krijgt onhoudbare concurrentie van het Midden-Oosten en binnenkort van shale gas in de U.S.A.
- de containertrafieken gaan achteruit; 55 % van de containers worden gegenereerd door één rederij, de overige 45 % door de 20 andere rederijen
- het Deurganckdok is een amper gebruikte zandvlakte
- de eerste investering van het GHA buiten Antwerpen in de Dubai Ports kanaalterminal in Grobbendonk, levert in het eerste werkingsjaar al een verlies op van 1 miljoen Euro; het GHA moet bijspringen met een achtergestelde lening
- de nieuwe burelen van de heren Marc Van Peel en de heer Eddy Bruyninckx, oorspronkelijk geraamd op ongeveer 25 miljoen Euro, zijn op weg om meer dan 100 miljoen Euro te kosten; ondertussen moeten alle departementen van de stad bezuinigen
- over het rechtmatig kwijtschelden van immense bedragen aan buitenlandse bedrijven hoeven we hier niet uit te wijden (54 miljoen Euro te vermeerderen met 20 miljoen Euro interesten).

Nu wordt de hoogwaardig technologische logistiek van de kaart geveegd. Nochtans een activiteit waarin grote toegevoegde waarde en grote tewerkstelling gecreëerd wordt.

Schepen Marc Van Peel en directeur-generaal Eddy Bruyninckx liggen er volgens hun verklaringen niet wakker van. Zij steken hun energie en het publieke geld in het nemen van participaties o.a. 25 miljoen Euro in 4 % van een privébedrijf in India, in het bouwen van een haven in het petrodollarrijke Oman, en in allerlei bedrijven in Europa (zelfs in de terminal Beverdonk die door Rotterdam uitgespeeld wordt als zijn vooruitgeschoven post in België om containers te werven voor de Rotterdamse containerterminals).

Wie op 300 miljoen Euro cash zit van het havenbedrijf en jaarlijks 148 miljoen Euro winst na belastingen genereert, maakt zich natuurlijk niet druk.

Aangezien de heren niet wakker liggen vragen wij aan de bestuurders van het havenbedrijf en aan de gemeenteraadsleden om een strategie uit te tekenen voor de haven waarin logistiek een toekomst heeft. Dit is in het belang van de haventoekomst. Logistiek schept tewerkstelling, toegevoegde waarde en trekt trafiekstromen naar de haven. Logistiek verankert deze trafieken in Antwerpen.

Wij hopen dat de bestuurders en gemeenteraadsleden snel een oplossing voor de logistieke ontplooiing in Antwerpen voorstellen.

U kan altijd aan de federale regering voorstellen om de formule van de Gentse haven toe te passen, dan zijn alle problemen in Antwerpen onmiddellijk opgelost.

In Gent is het gewestelijk havengebied veel groter dan het Wet Major gebied. De Wet Major is in Gent van toepassing langsheen kanaal en dokken. Alle andere haventerreinen vallen niet onder de Wet Major; er kan gewerkt worden met logistieke bedienden paritair comité 226 en met arbeiders onder paritair comité vervoer.

De minister van Arbeid en Tewerkstelling kan met een kort koninklijk besluit gebieden buiten de toepassing van de Wet Major plaatsen; de zone waarin Logisport actief is (Loghidden City) zou op die manier niet meer onder de Wet Major vallen: tewerkstelling, investeringen en nieuwe arbeidsplaatsen zijn gered. Ook het Eilandje, de Ankerrui, de Oude Leeuwenrui en de Scheldekaaien kunnen uit het gebied van de Wet Major gelicht worden.

Ook de terreinen van General Motors zouden op die manier kunnen beschikbaar komen voor logistieke bedrijven.

Dit voorstel heeft het grote voordeel dat niet geraakt wordt aan de Wet Major, die blijft integraal van kracht. Voor de activiteiten in de gebieden die er buiten vallen, hebben de havenarbeiders toch geen interesse: die willen geen enveloppen vullen met slipjes, truitjes, kleedjes, broeksbanden, sloefen….

De groep Katoen Natie wil geen enkele aanval doen op de Wet Major. Integendeel, de groep stelt 750 havenarbeiders tewerk conform de wet Major en zal dit ook blijven doen in de toekomst.

Wij willen gewoon met Logisport verder werken en de logistiek van e-commerce en retailbedrijven verzorgen. Dit trekt trafiekstromen naar Antwerpen.

Het is onze wens om verder te investeren in Antwerpen en de Waaslandhaven en er onze activiteiten in sociale vrede verder te zetten met bedienden onder PC 226.

Met vriendelijke groeten.
Fernand HUTS"