• 11/09/2013

Vier Antwerpse proffen gaan Chinezen logistieke kennis bijbrengen

‹Kris Peeters in China› UAntwerpen sluit akkoord om gemeenschappelijk Vlaams-Chinees instituut voor transport en logistiek op te richten. Vlaamse kennis zwermt uit.

Trefwoorden: #china, #Chongqing, #Johan Meeusen, #logistiek, #opleiding, #UAntwerpen, #Vanelslander

Lees verder

Opleiding

( Foto: UAntwerpen, vicerector Johan Meeusen )

ENGINEERINGNET.BE - De Universiteit Antwerpen heeft flink wat expertise in huis op het vlak van haven, transport en logistiek. Dat is ook de Chinezen klaarblijkelijk niet ontgaan: de Chongqing University was vragende partij om nauwer te gaan samenwerken.

Het akkoord om samen een 'Joint Institute of Transport and Logistics' op te richten werd er woensdag ondertekend in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters.

“De vraag kwam van hun kant”, aldus prof. Johan Meeusen, vicerector UAntwerpen. “Ze weten dat onze expertise op het gebied van transport en logistiek op wereldniveau staat."

"Chongqing is een van de belangrijkste groeiregio’s in China, met een fenomenale economische ontwikkeling, zowel op het gebied van diensten als van industrie. De overheid investeert de laatste jaren enorm in die universiteit."

Nog dit academiejaar wordt de nieuwe samenwerking heel concreet: vier professoren van het Institute of Transport and Maritime Management, verbonden aan UAntwerpen, zullen doceren binnen een nieuwe masteropleiding in Chongqing.

Volgend jaar mogen de beste studenten van die opleiding een jaartje komen studeren in Antwerpen.


(Bert Belmans)

CITAAT
Prof. Thierry Vanelslander van het Departement Transport en Ruimtelijke Economie: "Voor ons wordt het heel interessant om te kijken of de pilootprojecten die we de voorbije jaren in Antwerpen en Vlaanderen hadden, ook aangewend kunnen worden in een dergelijke wereldstad. Ik denk bijvoorbeeld aan onze methoden om stille beleveringen uit te voeren of aan het door ons ontwikkelde duwbaksysteem voor de binnenvaart. En internationaal bijvoorbeeld onze modellen om kosten door te rekenen in de maritiem-logistieke keten.”