• 16/09/2013

Ski-Cross: Actie op de piste, volledige rem in de voorbereiding

Ski-Cross versus Alpine skiën: heavy metal in vergelijking met een vioolconcert. Het ene is hard en vol actie, het andere zacht en elegant.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #dempingsspecialisten, #Institut für Sportwissenschaft Innsbruck, #machine-onderdelen, #schokdempers

Lees verder

Productnieuws

( Foto: ACE Stoßdämpfer en Institut für Sportwissenschaft in Innsbruck )

ENGINEERINGNET -- Dan is het geen verrassing dat de revolutionaire trendsporters in de voorbereiding naar moderne machine-onderdelen teruggaan, om hun ingezette geweld te vertragen.

Vier personen in een strijd van man tegen man, de eerste twee gaan door naar de finale. Dat zijn in principe de regels bij Ski-Cross. Fysiek contact is volledig toegelaten, of zelfs gewenst. Het nonplusultra in het Alpine skiën, de ideale lijn, is onder deze omstandigheden slechts zelden te bereiken.

Vooral omdat men een goede racepositie ook door afremmen of afsnijden van de tegenstander mag verdedigen. Inhaalmanoeuvres zijn bij Ski-Cross op uitdagende tracks vol steile bochten en sprongen allesbehalve makkelijk.

Vooral omdat de banen nauwelijks breder zijn dan de klassieke circuits waarop slechts één atleet tegelijk op weg is. Deze randvoorwaarden maken de start tot een weliswaar zeer kort, maar uiterst belangrijk proces.

Wie hier na weinig meters voorop ligt, heeft de beste vooruitzichten, de race in zijn voordeel te beslissen. Om deze reden wordt de startfase vooral in de zomermaanden keer op keer getraind.

Om hoge herhalingsaantallen in een minimum aan tijd mogelijk te maken, zijn hiervoor trainingsapparaten, die aan krachttrainers in sportscholen doen denken. Zo'n apparaat hebben ook de medewerkers onder de leiding van prof. Christian Raschner aan het Institut für Sportwissenschaft Innsbruck gebouwd.

Na een planningsfase ontstond een eerste prototype. Visueel kon men dit als een ledikant op wielen betitelen. In plaats van een lattenbodem werd in het midden een plaat met skibindingen bevestigd. Bovendien was een slee aangebracht, die langs de zijkanten moet bewegen en die aan weerszijden een dikke meter hoog reikt.

Aan het verticale einde zijn twee grepen gemonteerd, waarmee de trainende skiër de 36 kilo zware slee naar achter weg kan drukken. Daarmee zijn in vergelijking tot de start op de piste de Punctum fixum en Punctum mobile verwisseld, de spieren van de atleet worden echter op dezelfde manier aangesproken.

Als testpersoon voor het Institut für Sportwissenschaft Innsbruck stelde zich de wereldklasse-Ski-crosser Patrick Koller beschikbaar. Zijn kracht bleek een probleem te zijn voor het ontwerp: Ten eerste reed de slee met zo'n kracht naar de eindpositie, dat vroeger of later schade te verwachten was.

Aan de andere kant moest een tweede persoon meehelpen omdat het trainingssapparaat niet zelfstandig werkte. Op dit punt van het project kwam ACE Stoßdämpfer in beeld.

ACE Stoßdämpfer stimuleert jonge onderzoekers
De onderneming is in Duitsland gevestigd, maar beschikt over een eigen distributie in Oostenrijk. Het is een gemeenschappelijke ambitie, om onder andere de voordelen van hydraulische dempingselementen te tonen.

Want het is nog steeds veel ontwerpers niet voldoende bekend, dat men met behulp van oliegevulde industriële schokdempers machines sneller, goedkoper en milieuvriendelijker kan gebruiken, dan wanneer men de vertraging van verplaatsende massa aan de elektrische krachten van de gebruikte aandrijvingen of zelfs aan een pneumatisch oplossing met luchtbuffers overlaat.

Daarom biedt ACE bijv. ook kosteloze scholingen en seminars aan. Deze worden ook gehouden op hogescholen en universiteiten. Want alleen wat men kent kan ook geïnstalleerd worden. Het is daarbij het verklaarde doel van de dempingspecialisten, dat techniek moet worden ervaren, om het geleerde beter in handelingen te manifesteren.

Dit liet zich bij de starttrainingsmachine aan het Institut für Sportwissenschaft Innsbruck uitstekend implementeren. ACE verklaarde zich daarom niet alleen - zoals steeds bij zijn andere klanten ook - bereid, het ontwerp van dit concrete geval over te nemen.

De voor ACE in Oostenrijk werkzame klantadviseur Hans-Jürgen Greindl besloot bovendien, het onderzoeksteam bij wijze van uitzondering de benodigde machine-onderdelen gratis te leveren. Wezenlijk onderdeel van het ontwerp was de berekening van de dragende krachten voor de toe te passen schokdempers.

Hiervoor werden als snelheid 8 m/s of 10 m/s aangenomen. Dit leverde waarden op van meer dan 45.000 N bij de langzame rit en bijna 80.000 N bij de snelle rit. Geen wonder! Tenslotte stemt een botsing met 10 m/s overeen met een snelheid van 36 km/h.

Om op zeker te spelen, installeerde de aan het Institut für Sportwissenschaft in Innsbruck grotendeels aan deze toepassing werkende sportwetenschapper en geschoolde machinebankwerker Mario Lazzeri ter bescherming van de eindpositie twee dempers van het type MA4575M.

Behorend tot de MAGNUM-serie zijn de boven genoemde vereisten voor deze soort industriële schokdempers geen probleem. Ieder van deze van een draad M45 voorziene instelbare dempers kan 1.170 Nm per slag absorberen. De toegestane energie-absorptie per uur bedraagt bij een slag van 75 mm 146.000 Nm.

Wordt hij met een olietank of zelfs een oliecircuit gebruikt, verhogen deze waarden ieder nog eens drastisch. Bij een eigen gewicht van 1,59 kg zijn de machine-onderdelen in staat, effectieve massa's in een bereik van 70 tot 15.000 kg op te nemen en dat bij een zuiger-reset-tijd van slechts 0,11s.

Het is niet verwonderlijk dat deze industriële-schokdempers van ACE normaal gesproken eerder in de automatisering, bij behandelingstaken of op roterende modules dan op sporttoestellen thuis zijn. De skiërs profiteren van het gebruik ervan, doordat nu een stabiele trainingshulp beschikbaar is.

Hun trainingsapparaat blijft ook bij maximale kracht staan als een huis. En omdat de industriële schokdempers zijn uitgerust met de nieuwste afdichtingstechnologie, een geharde hoofdlager en geïntegreerde vaste aanslag, kunnen per dag willekeurig veel trainingsgroepen werken, zonder dat men zich over de levensduur van de machine-onderdelen zorgen hoeft te maken.

Ook na jaren van gebruik is vervanging niet te verwachten. Als het er in de volgende generaties toch een keer van gaat komen, gebeurt dit probleemloos. Want ACE voorziet alle dempingsoplossingen van een veelvoud aan passende accessoires en verbindingsdelen.


Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.