• 26/09/2013

Belgisch micropincet voor neurochirurgie wint James Dyson Award

Dit is Belgisch. Ontwerp van bipolair micropincet van masterstudente Manon Vercammen kan neurochirurgische ingrepen tot 30% sneller laten verlopen, met minder risico op weefselschade.

Trefwoorden: #design, #dyson, #dyson award, #ingenieur, #micropincet, #Neurobi, #neurochirurg, #ontwerp, #techniek, #universiteit antwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: James Dyson Foundation )

ENGINEERINGNET.BE - De 'Neurobi', een chirurgisch instrument ontworpen door Manon Vercammen, heeft de Belgische James Dyson Award gewonnen. Met de prijs wil de gelijknamige stichting de volgende generatie van ingenieurs en designers inspireren 'om iets origineels uit te vinden dat een probleem oplost'.

Het was neurochirurg Prof. dr Tomas Menovsky van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen die op het idee kwam om de twee meest courante types van instrumenten in de microneurochirurgie, de schaar en het pincet, te combineren.

Zo'n 'tool' zou moeten voorkomen dat een chirurg alsmaar van instrument moet wisselen, wat schade kan aanbrengen aan het omringende weefsel.

Om zijn idee uit te werken, werkte hij nauw samen met (vandaag net afgestuurde) studente Manon Vercammen, binnen haar Masteropleiding Productontwikkeling aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Vercammen: “Het was niet voldoende dat de Neurobi enkel bloed zou stelpen en kunnen knippen. De huidige instrumenten doen veel meer en een nieuwe instrument zou ook al deze acties moeten kunnen ondernemen."

"Dit, en het feit dat het net zo eenvoudig in gebruik zou moeten zijn als de huidige instrumenten, waren mijn twee grote uitdagingen."

Het probleem dat zich stelde was dat chirurgen tijdens een operatie tot wel 100 keer van instrument moeten wisselen. Dat is nadelig voor een neurochirurgische ingreep waarbij door kleine openingen en vaak ook diep - tot 10 cm - in de hersenen wordt geopereerd. Het inbrengen en uithalen brengt telkens risico’s met zich mee.

Manon Vercammen bedacht een bipolair micropincet dat werkt volgens het principe van de elektrochirurgie. Door lichaamsweefsel tussen de pincetbenen te klemmen en er vervolgens stroom door te sturen, warmt het weefsel op en verdampt de celvloeistof.

Dit principe wordt coagulatie genoemd en maakt het mogelijk bloedingen te stelpen. Het gecoaguleerde weefsel kan vervolgens worden doorgeknipt met behulp van een microschaar.

Neurobi ontvangt 2.000 pond van de James Dyson Foundation en gaat door naar de internationale fase van de prijs.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De Neurobi laat zich op dezelfde manier hanteren als bestaande microneurochirurgische instrumenten. Op die manier wordt de leercurve tot een minimum beperkt en zal het product sneller door de chirurg worden aanvaard.

Het instrument wordt gehanteerd door middel van een externe precisiegreep en is volledig bestuurbaar door de pincetbenen naar elkaar toe te duwen. De chirurg krijgt een duidelijke tactiele feedback wanneer het instrument overgaat van de pincet-actie naar de schaar-actie. De kracht, die de vingers moeten uitoefenen om de schaar te gebruiken, is namelijk veel groter dan bij het besturen van het pincet.

PROJECT
Neurobi is het afstudeerproject van Manon Vercammen, gerealiseerd binnen de Masteropleiding Productontwikkeling, faculteit Ontwerpwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Prof. dr Tomas Menovsky, MD, PhD, adjunct diensthoofd Neurochirurgie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Frank Goethijn, Ma Productdesign, docent in de faculteit Ontwerpwetenschappen traden op als promotor.