• 01/10/2013

Brusselse universiteiten openen nieuw (IB)²-instituut voor bio-informatica

Nieuw researchcentrum van zes universitaire faculteiten gaan spitstechnologie op vlak van big data analyse ontwikkelen voor DNA-sequentiebepalingen.

Trefwoorden: #big data, #dna, #dna sequencing, #genoom, #ict, #ulb, #vub

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Zes faculteiten van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles haken in op de vraag naar analyse van de sterk groeiende massa aan IT-gegevens - big data - die op de medische wereld afkomt.

Door de democratisering van de DNA-sequentietechnieken is het vandaag mogelijk om genetische gegevens te verkrijgen voor de 20.000 genen van het menselijke genoom of voor bijvoorbeeld complexe microbiële interacties.

Maar dat betekent ook dat die gigantische hoeveelheden gegevens moeten worden behandeld, gerangschikt en geanalyseerd om er relevante informatie uit te puren. En daarvoor is spitstechnologie nodig op het vlak van de IT-analyse, met andere woorden 'bio-informatica-analyses'.

Op die verwachte evolutie willen de twee Brusselse universiteiten inspelen. Ze richtten er speciaal een instituut voor bio-informatica, (IB)², voor op.

Dit centrum verenigt IT’ers en specialisten in statistiek, artsen, biologen en scheikundigen van zes faculteiten: Wetenschappen, Geneeskunde en Ingenieurswetenschappen.

Op campus Etterbeek/campus de la Plaine in Brussel is deze week hun nieuwe centrum plechtig in gebruik genomen.


(Bert Belmans)

PROJECTEN
Er lopen overigens al 5 researchprojecten: naar de implicatie van genetische polymorfismen bij het uitbreken van ziektes; de verwerking van gegevens afkomstig van DNA-sequentiebepalingen, voor het verbeteren van de diagnosestelling voor de patiënten; de verwerking van gegevens om inzicht te verwerven in de evolutie van het zenuwstelsel; inzicht in en het bepalen van een model voor de dynamiek van onze ‘microbioot’; en ten slotte, de ontdekking van voorspellende en causale biomarkers binnen de metagenomica.