• 14/10/2013

10 topmanagers vragen Europa drastisch in te grijpen in energiebeleid (+video)

Tien CEO's van Europa's grootste energieproducenten waarschuwen voor falende energiestrategie. "Risico op black-out was nooit groter", stelt GDF Suez-topman Gérard Mestrallet.

Trefwoorden: #CEZ, #e-on, #economie, #Enel, #energie, #ENI, #gasNatural fenosa, #GasTerra, #GDF Suez, #iBerdola, #mestrallet, #RWE, #Vattenfal

Lees verder

Nieuws

( Foto: YouTube / GDF Suez )

ENGINEERINGNET.BE – De topmanagers van 10 grote energieleveranciers in Europa luidden eind vorige week de alarmbel en verzamelden de internationale pers voor een waarschuwing aan het adres van Europa.

De tien wijzen erop dat ze concurrenten zijn van elkaar, maar stellen dat kortzichtige overwegingen van commerciële aard overwonnen te hebben om samen een – opbouwende maar kritische - boodschap te brengen aan het adres van Europa. 'Want de toestand is ernstig'.

Dat tien concurrenten met één stem spreken, mag inderdaad als uitzonderlijk bestemd worden en wijst erop dat er meer aan de hand is dan het klassieke lobbywerk. Evenmin gaat het om de kleinste ondernemingen: samen zijn ze goed voor 630.000 banen, 40% van de elektriciteitsproductie, 30% van de duurzame energiemarkt en 213 miljoen (!) klanten in Europa.

"We zijn in crisis", waarschuwde woordvoerder Gérard Mestrallet van GDF Suez in naam van de tien. ''Europa is (voor energieproducenten, redactie) niet langer een attractieve plaats om in te investeren. De opkomende economieën worden steeds grotere energieverbruikers, de VS heeft zijn schaliegasrevolutie."

"Tegelijk stagneert Europa en slaagt er niet in een coherent beleid te voeren als antwoord op de vier grote uitdagingen: de dalende vraag, decentralisatie van de energieproductie, digitalisering en deregulatie."

Voor de consument is de energieprijs in vier jaar tijd met 17% gestegen, stellen de tien. Ze waarschuwen ervoor dat ze zelfs de bevoorradingszekerheid niet langer kunnen garanderen: "Het risico voor black-outs is nooit groter geweest." Daarmee snijden ze het gevoelige onderwerp van de stand-by elektriciteitscentrales aan, ook in België nog steeds een splijtzwam.

Dergelijke gascentrales draaien slechts enkele dagen of weken per jaar, op momenten dat de vraag extreem hoog is (bijvoorbeeld tijdens een strenge winter) en zijn onrendabel voor de exploitant, maar wel essentieel om black-outs te vermijden. Ook in België sloot GDF Suez-dochter Electrabel al verschillende plants.

"Black-outs kunnen we vandaag niet langer uitsluiten", aldus een bezorgde Mestrallet. "Er moet een meer geharmoniseerd (Europees ipv nationaal georganiseerd, redactie) beleid komen. Tot vandaag ging het equivalent van 50 nucleaire centrales in Europa zo verloren, of 50.000MW."

Dat is evenveel als de jaarlijkse productiecapaciteit van België, de Tsjechische Republiek en Portugal samen. En volgens een recent rapport van marktonderzoeker CAP Gemini kan dit aantal op termijn zelfs nog verdubbelen.

Bij gebrek aan een Europees beleid om een halt toe te roepen aan de stijgende CO2-emissies, staat bovendien de investeringsbereidheid van de energiesector – van de 10 dus - zo goed als op nul.

"We hebben een duidelijk signaal voor de lange termijn nodig vanwege Europa", aldus de topman, "zonder dat signaal kunnen we eenvoudigweg niet investeren." Duidelijker doelstellingen en meer stabiliteit in het beleid dus. Alleen al in 2011 en 2012 steeg de CO2-emissie in Europa naar verluidt met 2,4%, volgens de 10 een bewijs dat de Europese strategie faalt.

Tot slot vragen de tien het subsidiebeleid voor hernieuwbare energieopwekking volledig op te doeken. "Maar we pleiten wel voor integratie van oude en nieuwe technologie", aldus woordvoerder Mestrallet. "De subsidies zouden beter besteed worden aan Onderzoek & Ontwikkeling in de technologieën van de toekomst." Dat komt in de praktijk neer op een versterking van Europa's Horizon 2020-plan en het opdoeken van alle subsidies die met de huidige vormen van zonne- en windenergie te maken hebben.

Met hun waarschuwing vervoegen de tien alvast de steeds groter wordende schare aan CEO's, economen en analisten die vrezen dat Europa bij gebrek aan een krachtdadig beleid over enkele decennia zal herleid zijn tot een industrieel kerkhof.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De tien zijn de CEO's van CEZ Group, Enel, ENI, e-on, gasNatural fenosa, GasTerra, iBerdola, RWE, GDF Suez en Vattenfall.

Video (Engels):