• 29/10/2013

”Customer Co-Creatie” als innovatietool

Innovatie is niet altijd het resultaat van een gestructureerd gepland proces. Veel berust op toeval en een samenloop van omstandigheden. De gebruikers van uw producten innoveren ook.

Trefwoorden: #agoria, #customer co-creatie, #innovatie, #innoveren, #mechatronica, #Sirris

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE -- Steeds meer ondernemingen gebruiken de klant als bron van inspiratie. 'Customer co-creatie' is een actief, creatief en sociaal proces gebaseerd op een open samenwerking tussen de onderneming en de gebruiker, geïnitieerd door de onderneming zelf, met als doel de waardecreatie voor de gebruiker en het bedrijf te verhogen.

Want uw klanten innoveren ook. De invloed van de gebruiker op product- en procesontwikkeling zal steeds sterker toenemen, zoals Eric von Hippel het omschrijft in zijn boek als 'democratized innovation'. Neem het skateboard, het zijn de kinderen die het ontwikkeld hebben en het is de onderneming Mattel die later het concept heeft overgenomen.

Ook artsen zijn vlug begonnen met het aanpassen van de Microsoft’s X-Box Kinect voor gebruik bij patiënten in herstelprogramma’s of bij chronische pijnbestrijding. De geschiedenis vtoont aan dat de mountainbike eerst werd ontwikkeld door enkele gebruikers vooraleer het een massaproduct werd.

Het wordt ook eenvoudiger voor de gebruiker om te innoveren. Neem bijvoorbeeld het crowdsourcing platform Quirky, een voorbeeld waar iedereen een idee kan lanceren, de mogelijkheid wordt aangeboden om het idee te ontwikkelen en de lezers van het platform beslissen welk idee op welke manier op de markt wordt gezet. Bij de Quirky-shop krijg je een overzicht van de producten die via dat platform zijn tot stand gekomen.

Hoe deze ‘lead users’ identificeren?
Er zijn drie manieren om met lead users in contact te komen. Bedrijven kunnen gebruik maken van lead user-methodes, waarbij een strategische vraag of een technisch probleem van uw onderneming met anderen wordt gedeeld. BiELAT maakt bijvoorbeeld gebruik van de Future Sketch-techniek.

Agorialid TE Connectivity heeft dit proces in 2011 met succes doorlopen. Of er zijn de Quebec seek solutions.Een tweede manier is om de gebruikers in online communities (netnography) te vinden. Bij marktonderzoek is het belangrijk om te werken met een representatief staal van gebruikers.

Het probleem is dat je veel regelmatige gebruikers benadert die hetzelfde willen, maar goedkoper en beter. Deze zijn goed voor het aangeven van verbeteringen en nieuwe varianten, maar de echte radicale innovatie zal hier niet uit voortvloeien.

Online communities die in relatie staan met uw onderneming of uw producten bieden wel de mogelijkheid om radicale innovaties naar boven te laten borrelen. Het is wel oppassen voor de typische freaks en ego’s. Een laatste mogelijkheid is om infrastructuur voor gebruikers die co-creëren te voorzien. Bij een 'ideation contest'

biedt uw onderneming een kanaal aan voor gebruikers die actief willen participeren aan het innovatieproces door zelfselectie. Ook de niet-representatieve gebruiker wordt bereikt. De ideation contest dient niet als klachtenlijn, maar is wel een internet-gebaseerde campagne waar gerichte en creatieve input kan geleverd worden op uitdagingen vooropgesteld door de onderneming.

Er zijn softwareprogramma’s ter beschikking die het proces in goede banen helpen leiden. Het is van belang respect te tonen voor de deelnemer. Verkeerd uitpakken met het resultaat kan het marktaandeel van uw product een serieuze klap bezorgen. BMW, Volvo, Bombardier en andere maken goed gebruik van dit kanaal.

Bent u er klaar voor?
De belangrijkste vraag voor een onderneming luidt: 'is uw bedrijf klaar om voordeel te halen uit het open innovatieproces?' De introductie van open innovatie moet daarbij niet aanzien worden als het outsourcen van de interne O&O-afdeling, maar als een aanvulling. Ondernemingen die open innovatie implementeren, behouden of versterken hun O&O-budget.

De uitdaging voor een onderneming die open innovatie wil implementeren is de competenties op te bouwen die nodig zijn voor het succesvol samenwerken met externe co-creatoren, gebruik maken van de collectieve intelligentie als het ware. Gebruikers worden niet langer meer aanzien als leveranciers van basisinformatie over bestaande producten, maar worden uw partner in het innovatieproces.


Ir Jos Pinte studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven en is Algemeen Directeur van Agoria, verantwoordelijk voor ‘Mechatronica’. Hij bekleedt tevens de functie van Algemeen Directeur bij de kennisinstelling Sirris.