• 14/11/2013

Eerste 100% plantaardig T-shirt van gerecycleerde PEF-flessen

Technologiebedrijf Avantium bewijst in samenwerking met Akense universiteit dat plantaardige PEF-flessen gerecycleerd kunnen worden in vezels en garen.

Trefwoorden: #avantium, #pef, #pet, #techniek, #textiel

Lees verder

research

( Foto: Avantium )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika pakte Nike al uit met voetbalkleding gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. 'Kleding gemaakt van PEF is de volgende stap in duurzaamheid', stelt het technologiebedrijf Avantium.

Dat bedrijf ontwikkelde een nieuw materiaal – PEF - dat voor 100% gemaakt is van plantaardige grondstoffen en dat naar verluidt voldoet 'aan de belangrijkste criteria om de volgende generatie biobased polyester voor flessen, folies en vezels te worden'. Met het oog op duurzaamheid en 'cradle to cradle', is het uiteraard belangrijk dat PEF gerecycleerd kan worden. Net als voor PET kijkt Avantium daarvoor onder meer naar de vezelmarkt.

In samenwerking met het Instituut voor Textiel Technologie aan de RWTH Aachen University, slaagde de onderneming er nu in gerecycleerde PEF-vezels ook te spinnen, weven en verven. Niet onbelangrijk: dat gebeurde met behulp van bestaande procestechnologie en -apparatuur voor polyester.

Avantium demonstreert de doorbraak aan de hand van het eerste T-shirt dat voor 100% gemaakt is van het nieuwe biomateriaal (foto).

Tom van Aken, CEO van Avantium: "De technologie voegt kleding en sportkleding toe aan de vele al bestaande afzetmogelijkheden van PEF. Met zijn sterk verbeterde ecologische impact en verbeterde prestaties is PEF echt het nieuwe duurzame materiaal van de toekomst."

Sinds 2011 ontwikkelt Avantium PEF-flessen samen met haar partners Coca-Cola, Danone en Alpla. Onlangs nog tekende het een partnership met Wifag-Polytype voor de ontwikkeling van thermische PEF-verpakkingen, drinkbekers en trays.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Avantium is een technologiebedrijf, gespecialiseerd op het gebied van geavanceerde 'high-throughput' R&D. Het bedrijf ontwikkelt en commercialiseert YXY - de merknaam voor haar technologieplatform. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. In Geleen staat Avantium's testfabriek YXY.