• 21/11/2013

Primeur: gerobotiseerde operatiekamer in Universitair Ziekenhuis Saint-Luc

Universitair Ziekenhuis Saint-Luc schaft zich klinische robot met 3D-beeldvormingssysteem aan voor hypermodern operatiekwartier. Naast operaties wordt de robot gebruikt voor onderzoek.

Trefwoorden: #gezondheid, #medisch, #robot, #saint luc, #universitair ziekenhuis, #ziekenhuis

Lees verder

research

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc van de UCL in Brussel beschikt sinds kort over een nieuwe operatiekamer uitgerust met een state-of-the-art gerobotiseerd 3D-beeldvormingssysteem.

Dat zal gebruikt worden door de medische teams van neurochirurgie en orthopedie om patiënten te opereren die lijden aan degeneratieve aandoeningen, trauma’s of misvormingen van de wervelkolom. Daarnaast kan de robot assistentie verlenen om bijvoorbeeld implantaten met een ultrahoge precisie in de schedel te plaatsen.

Om steeds zeker te zijn van de perfecte positionering, is een geavanceerde intraoperatieve beeldvorming noodzakelijk. Daarom heeft het Universitaire Ziekenhuis Saint-Luc onlangs een robotarm aangekocht. Voor welk bedrag werd niet meegedeeld.

Uitgerust met een neuronavigatiesysteem levert de robotarm radiologiebeelden af die vergelijkbaar zijn met die van een CT-scan. De arm zorgt voor maximale controle tijdens de interventie.

Het hightech systeem kan 3D-rotaties uitvoeren vanuit 5 verschillende posities: rechts en links van de patiënt, aan het hoofdeinde en met de tafel naar rechts of naar links gedraaid.

In dit geval is de robot (van Siemens) ook nog eens verbonden met het positioneringssysteem van de operatietafel zelf (van Maquet). Beide systemen communiceren met elkaar, zodat de positioneerflexibiliteit nog verhoogd wordt.

Saint-Luc is het eerste Belgische ziekenhuiscentrum dat over zulk een robot van de tweede generatie beschikt. De verwachting is dat dit systeem naast de operatieactiviteiten 'ook aan de basis liggen van tal van klinische innovaties, meer bepaald op het vlak van scolioses en intracraniale implantaten', laat het ziekenhuis weten.

Op 15 november 2013 vond een demonstratie plaats in aanwezigheid van prof. Christian Raftopoulos (neurochirurgie) en prof. Xavier Banse (orthopedie).


(Bert Belmans)