• 28/11/2013

Het VITO-recept: Vlaamse cleantechbedrijven betrekken bij Indiase projecten

Tijdens Belgische economische missie in India heeft onderzoeksinstelling VITO nog twee cleantech-akkoorden ondertekend: met IL&FS Water en Praj. Goede zaak voor Vlaamse cleantech!

Trefwoorden: #bioraffinage, #cleantech, #il&fs, #india, #membraan, #onderzoek, #praj, #raffinaderij, #research, #techniek, #vito

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE – In het geval van IL&FS Water gaat het om een samenwerking rond waterzuivering via contractonderzoek, en meer bepaald 'nullozing' door waterrecyclage via membraantechnologie, en de recuperatie van zouten en specifieke moleculen (grondstoffen in het productieproces).

VITO zal naar verluidt haalbaarheidstests uitvoeren die toelaten om de juiste technologie te selecteren en hierbij de keuze van innovatieve bedrijven uit Vlaanderen te ondersteunen.

Het andere contract is met Praj, en gaat over de verbetering van processen, infrastructuur en fabrieksontwerp van bioraffinaderijen. VITO en Praj bundelen hun krachten om de 'bioraffinaderijen van de toekomst' te innoveren door procesintensificatie.

VITO zal binnen het akkoord zijn gepatenteerde technologie voor pervaporatiemembranen in het distillatieproces van Praj uittesten. De belangrijkste voordelen zouden liggen bij het lagere energieverbruik en de reductie van de hoeveelheid afvalwater in productieprocessen van bioalcohol.

Het is VITO te doen om een bruggenhoofd in India, liet het onderzoeksinstituut eerder al weten. 'We willen cleantech-bedrijven in Vlaanderen helpen met de export van hun technologie'.

Dat de instelling daarbij kiest voor samenwerkingsverbanden met Indiase (onderzoeks)organisaties, is een slimme zet. Niet alleen kunnen zo ontwikkelingskosten gedeeld worden, het zorgt via de inbreng van de Indiase onderzoekers ook voor een veel steviger verankering in de lokale markt. Een eigen filiaal vanuit het niets opzetten én bemannen met vakspecialisten, is hoe dan ook veel omslachtiger en duurder.

VITO daarentegen mikt er via zijn akkoorden vooral op om Vlaamse cleantech-aanbieders als toeleveranciers van proceskennis, systemen of componenten in te schakelen. En dat is een ambitie die de onderzoeksinstelling, ondanks zijn verhoudingsgewijs kleine budgetten, perfect kan waarmaken.


(Bert Belmans)