• 12/12/2013

Waterinnovatieprijs voor onderzoek naar winning alginaat uit korrelslib

Ontwikkelaars vallen in prijzen met onderzoek naar winning en hergebruik alginaat uit korrelslib. Dat laatste ontstaat bij zuiveren van afvalwater met innovatieve Nereda-technologie.

Trefwoorden: #alginaat, #grondstoffenfabriek, #korrelslib, #nereda, #onderzoek, #research, #TU Delft, #Waterinnovatieprijs

Lees verder

research

( Foto: Stowa )

ENGINEERINGNET - Enkele jaren geleden werd de aerobe korrelslibtechnologie 'Nereda' ontwikkeld. Dit procedé is, in vergelijking met de conventionele afvalwaterzuiveringstechnologie, goedkoper en duurzamer, omdat er veel minder energie en chemicaliën bij worden gebruikt.

Nog een groot voordeel is dat de slibbacteriën die zorgen voor de afbraak van organische verontreinigingen, samenklonteren tot compacte korrels die snel bezinken. Hierdoor is op een afvalwaterzuivering veel minder ruimte nodig.

Uit onderzoek van Yuemei Lin van de TU Delft was vroeger gebleken dat de substantie die verantwoordelijk is voor de korrelvormige groei van de slibbacteriën, een zogenoemd alginaatpolymeer is.

Dit polymeer, dat voornamelijk bestaat uit suiker, kent een zeer sterke waterbinding (tot wel 40 keer het eigen gewicht), kan vloeistoffen verdikken of geleren en vormt een basis voor coatings. Korrelslib bevat tot 20 procent van dit polymeer.

Het alginaat kan in principe uit het via het Nereda-procédé gegenereerde korrelslib worden gewonnen. Die techniek wordt momenteel door meerdere partijen verder ontwikkeld.

De bij deze ontwikkeling betrokken organisaties - TU Delft, Royal HaskoningDHV, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA en de waterschappen De Stichtse Rijnlanden, Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe - melden nu de Waterinnovatieprijs 2013 in de wacht te hebben gesleept met hun inzending ‘Terugwinnen en hergebruiken van alginaat uit korrelsib’.

Alginaat is na fosfor en cellulose (wc-papier) de derde waardevolle grondstof die uit afvalwater kan worden gewonnen. 'Dat brengt het ideaal van een afvalwaterzuivering als 'grondstoffenfabriek' een stuk dichterbij', aldus de organisaties in een mededeling.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Alginaat is een waardevolle grondstof met veel (potentiële) toepassingen. Die liggen momenteel vooral in de medische wereld en de voedingsmiddelenindustrie. Maar er zijn ook mogelijke toepassingen in de chemie, de papier- en textielindustrie, als grondstof in de agrarische sector en in de landbouw ter verbetering van de waterhuishouding in semi-aride gebieden.