• 30/01/2014

Europees GPS systeem eind 2014 operationeel

Antonio Tajani, Vice President van de Europese Commissie, kondigde vandaag aan dat het EU satelliet navigatie programma eind 2014 operationeel zal zijn.

Trefwoorden: #aardobservatie, #Copernicus, #ESA, #Galileo, #satelliet navigatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA - J. Huart )

ENGINEERINGNET - Galileo, het EU satelliet navigatie programma (ook de Europese GPS genaamd) en Copernicus (het EU programma voor aardobservatie) zitten in een cruciale fase dit jaar.

Met de lancering van 6 bijkomende Galileo satellieten zou Europa eind dit jaar over een eigen satelliet navigatie programma moeten beschikken.

De eerste Copernicus satelliet wordt in maart gelanceerd. Deze satelliet zal ingezet worden voor o.a. de studie van de klimaatverandering maar ook voor monitoring van crisis- en noodsituaties.

Dit kondigde Atonio Tajani aan, na een meeting met Jacques Dordain, Directeur Generaal van het European Space Agency (ESA) en de CEOs van de vijf belangrijkste betrokken partners.

Zij onderschreven allemaal de intentie om dit jaar nog de bijkomende satellieten in de atmosfeer te krijgen die de Copernicus en Galileo programma’s nodig hebben om echt operationeel te worden.

Als die doelstellingen gehaald worden dan mogen we eind dit jaar of begin 2015 de operationalisering van Galileo diensten verwachten.


(Saskia Van Hoyweghen)