• 05/02/2014

Google Rise Award voor Belgische vzw

Dwengo, een organisatie met als doel techniek stimuleren bij jongeren, mag zich voor het tweede jaar op rij Google RISE partner noemen.

Trefwoorden: #CErrobotics, #Dwengo, #educatie techniek, #Google RISE, #robotica, #techniek jongeren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dwengo I/O-bord - Dwengo vzw )

ENGINEERINGNET.BE - Onlangs maakte Google bekend dat Dwengo vzw, zich voor het tweede jaar op rij Google RISE (Roots In Science & Engineering) partner mag noemen.

Slechts 42 organisaties verspreid over 19 landen kregen dit jaar een Google RISE award.

Google reikt de RISE Awards uit aan organisaties over de ganse wereld die zich inzetten om jongeren te interesseren voor techniek en ICT. De aandacht gaat hierbij vooral naar organisaties die zich richten naar ondervertegenwoordigde doelgroepen zoals meisjes of allochtonen of studenten met een moeilijke sociaal-economische achtergrond.

De nadruk ligt op het niet-reguliere onderwijs. Google RISE steunt innoverende organisaties die out-of-the-box denken.

Dwengo werd in 2009 opgericht door ingenieurs van de UGent en organiseert onder meer de UGent-robotcompetitie die binnenkort van start gaat. Het doel van Dwengo is om jongeren en leerkrachten op weg te helpen met elektronica en programmeren. Binnen de Benelux is Dwengo de enige organisatie die in het vijfjarig bestaan van Google RISE een award kreeg.

"Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn," zegt dr. ir. Francis Wyffels, voorzitter van de vzw. "Dwengo probeert met een uniek team van vrijwilligers datgene te doen waar commerciële bedrijven stoppen: elke jongere, ongeacht afkomst, de kans geven om technologie te creëren".

Om dat te realiseren werkt Dwengo heel nauw samen met scholen en andere organisaties over heel de wereld. Zo werd afgelopen jaar in het noorden van Argentinië het CErrobotics-project gelanceerd. Jongeren en leerkrachten werden opgeleid om robots te bouwen en te programmeren.

Zij zijn nu de lokale technologie-­ambassadeurs. Dit jaar werkt Dwengo aan een nieuw project voor kansarme jongeren in Chennai, India. Daarnaast organiseren de Dwengo-­vrijwilligers in oktober een robotweek waar jongeren van allerlei landen de kans krijgen om samen robots te bouwen.

Maar ook in België is Dwengo actief. Momenteel worden her en der techniekclubs opgezet in scholen waar jongeren tijdens hun middagpauze de kans krijgen om samen een robot te bouwen.

Hiermee kunnen ze dan deelnemen aan de UGent-robotcompetitie die Gentse onderzoekers op poten zetten voor jongeren van het secundair en hoger onderwijs en die ondertussen is uitgegroeid tot één van de grootste robotcompetities van het land. Op dinsdag 18 februari vindt de openingsactiviteit plaats.


(Saskia Van Hoyweghen)