• 06/03/2014

België scoort beter dan Europees gemiddelde voor innovatie

Volgens een recente studie van de Europese commissie is Europa goed op weg om de innovatiekloof met de VS en Japan te dichten. België zit met een 7de plaats boven het Europese gemiddelde.

Trefwoorden: #KMO, #onderzoek innovatie, #PPS, #R&D

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE – Europa is de innovatiekloof met de Verenigde Staten en Japan aan het dichten, maar de prestaties van de afzonderlijke EU-lidstaten verschillen nog steeds sterk en worden slechts langzaam kleiner.

Op regionaal niveau groeit de innovatiekloof en in bijna een op vijf EU-regio's zijn de prestaties op het vlak van innovatie verslechterd. Dit zijn de belangrijkste resultaten van het scorebord voor de Innovatie-Unie 2014 en het scorebord voor regionale innovatie 2014 van de Europese Commissie.

De algemene rangschikking binnen de EU blijft relatief stabiel, met als koploper Zweden, gevolgd door Denemarken, Duitsland en Finland – de vier landen die het meest in onderzoek en innovatie investeren. De landen die hun positie het meest hebben verbeterd, zijn Portugal, Estland en Letland.

België doet het relatief goed met een zevende plaats in de rangschikking. In heel wat Europese landen zijn er interne regionale verschillen. Opvallend is dat België expliciet vernoemd wordt als een land met weinig regionale verschillen als het op innovatie aankomt. Dus op dat vlak ziet het rapport geen significant verschil tussen de inspanningen van Vlaanderen en Wallonië.


Grafiek: Europese Commissie

Tot 2012 blijft België zich verbeteren maar sindsdien is er een kleine terugval. België scoort volgens de Commissie goed op het vlak van internationale wetenschappelijke co-publicaties en op het vlak van publiek-private samenwerking voor het publiceren van wetenschappelijk onderzoek. Hier zien we ook een constante verbetering.

Daarnaast heeft België ook een innovatief KMO landschap. Zwakke punten zijn dan weer het vermarkten (of sales) van innovaties, het lage aantal buitenlandse doctoraatsstudenten en het lage aantal doctoraten in het algemeen.

Positief voor België is ook het groeiend aantal bedrijven dat een gemeenschapsmerk (of Community Trade Mark) laat deponeren. Hiermee is een merknaam beschermd in de ganse EU. Het rapport merkt wel op dat er in heel wat verschillende domeinen minder geïnvesteerd wordt.

Op het lijstje staan o.a. niet R&D gerelateerde innovaties, KMO’s met marketing of organisatie gerelateerde vernieuwingen en tenslotte snelle groeiers.


(Saskia Van Hoyweghen)