• 18/03/2014

Kankercellen opsporen met thermometers

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt zijn erin geslaagd om een nieuwe methode te ontwikkelen voor het opsporen van kankercellen.

Trefwoorden: #kankercellen, #kankeronderzoek, #themometer, #Universiteit Hasselt

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van zijn doctoraatsonderzoek ontwikkelde Kasper Eersels een biosensorplatform dat gebruikmaakt van een relatief eenvoudige meetopstelling, namelijk een plastic chip en twee thermometers.

“Het platform bleek een onderscheid te kunnen maken tussen gezonde cellen en kankercellen, en tussen verschillende soorten kankercellen”, zegt Kasper Eersels. “Hoewel het hier gaat om een zelfontworpen labotoestel, zijn de eerste resultaten veelbelovend”, aldus prof. dr. Patrick Wagner (UHasselt), die het doctoraatsonderzoek begeleidde.

Het concept achter de ontwikkelde sensortoepassing is relatief eenvoudig. Door middel van twee thermometers wordt het temperatuurverschil tussen de sensorchip en de vloeistof met de cellen continu gemonitord.

Door de achterkant op 37 graden Celsius te brengen, loopt er een warmtestroom doorheen de chip. De sensorchip zelf is gecoat met een dun laagje polyurethaan (het materiaal dat ook wordt gebruikt in onder meer autolakken) waarin ‘cel imprints’ zijn aangebracht.

Doctoraatsstudent Kasper Eersels: “Elke imprint kan een cel ‘vangen’. Onder de microscoop lijkt het op een eierdopje waarin de cel zich kan nestelen. Zo’n ingevangen cel werkt als een goede warmte-isolator: warmte kan immers niet zo makkelijk door celwanden heen als door water.” Men kan hiermee ook makkelijk varianten van bepaalde celtypes onderscheiden.

Voorlopig werd de opstelling enkel getest in een zogenaamde ‘buffervloeistof’. “Deze waterige oplossingen zijn qua zuurtegraad en zoutconcentratie vergelijkbaar met bloed, maar minder complex qua samenstelling”, legt Kasper Eersels uit.

Om kankercellen in bloedstalen van patiënten te kunnen detecteren, moet het ontwikkelde prototype, waarvoor een patentaanvraag werd ingediend; nog verbeterd worden op het vlak van gevoeligheid.

“Desondanks zijn de resultaten veelbelovend, want ze tonen aan dat het mogelijk is om kankercellen in een vloeistof op te sporen aan de hand van een relatief eenvoudige meetopstelling”, zegt prof. dr. Patrick Wagner, verbonden aan de faculteit Wetenschappen van de UHasselt.

Een sensor die in staat is om kanker- of andere ziekte gerelateerde cellen op te sporen in het bloed, zet de deur open voor allerhande medische toepassingen, aldus professor Wagner.

“Indien dergelijke toepassingen ertoe leiden dat de ziekte in een vroeger stadium gedetecteerd kan worden, zal dit ook een positieve weerslag hebben op de prognose voor patiënten.”


(Guy Leysen) (bron en foto: UHasselt)