• 19/03/2014

Consortium met VITO en OVAM haalt nieuw Europees centrum naar Vlaanderen

OVAM en VITO mogen nieuw centrum voor Afval en Materialen in een Groene Economie van Europees Milieuagentschap vormgeven. "We haalden het van twee sterke, concurrerende consortia"

Trefwoorden: #ecologie, #economie, #groen, #groene economie, #milieu, #milieuagentschap, #ovam, #Schauvlieghe, #vito

Lees verder

research

( Foto: Gyproc, Joke Schauvlieghe )

ENGINEERINGNET.BE - Het Europees Milieuagentschap lanceerde vorig jaar een oproep voor het opzetten van het 'Europees Thematisch Centrum voor Afval en Materialen in een Groene Economie'.

Dat centrum moet – in de periode 2014-2018 - de Europese lidstaten voorzien van de nodige cijfers om hun 'groene' beleid uit te stippelen, onder meer door gegevens uit de Europese afval- en de materiaalstatistieken samen te brengen, en modellen en indicatoren op te stellen.

De Vlaamse organisaties VITO en de OVAM dienden samen met een consortium van partners uit Duitsland, Italië, Tsjechië, Finland en het Verenigd Koninkrijk, een dossier in bij het agentschap om het centrum te leiden.

Het milieuagentschap heeft nu de 'Vlaamse' kandidatuur verkozen boven twee sterke dossiers van concurrerende consortia, laten VITO en OVAM weten: "Wij zijn bijzonder trots dit project te kunnen starten."

Over de plannen: "We zullen bestuderen welke de beste beleidsmaatregelen zijn voor kringloopsluiting, we stellen een Europees afvalmodel op en we zullen kengetallen ontwikkelen die aangeven of lidstaten op weg zijn naar een vergroening van hun economie."

De kandidatuur werd overigens ondersteund door de Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: "De werking van het thematisch centrum sluit goed aan bij het Vlaamse steunpunt voor beleidsonderzoek rond duurzaam materialenbeheer, SuMMa."

Welke bedragen gemoeid zijn met het opzetten van het nieuwe centrum, werd niet meegedeeld.


(Bert Belmans)

CITAAT
Prof. Hans Bruyninckx (Executive Director Europees Milieuagentschap): “Met dit nieuwe netwerk van partners kunnen we verder bouwen aan de huidige kennis over afval. Tegelijk biedt hun kennis ons de kans om naar de toekomst te kijken en de nodige wetenschappelijke kennis op te bouwen rond materiaalefficiëntie en de groene economie”.