• 20/03/2014

Aquatreat investeert 4,5 miljoen in duurzame productie en laboratoria

Aquatreat wil productiecapaciteit in Aarschot verdrievoudigen en laboratoriumruimte om chemieproducten te ontwikkelen vijfmaal groter maken. "Exploitatie zal meer CO2 opnemen dan uitstoten.

Trefwoorden: #aquatreat, #duurzaam, #economie, #energie, #gijbels, #investering, #waterbehandeling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Aquatreat, Jan, Tinne en Wieland Vandersypen )

ENGINEERINGNET.BE - Aquatreat, een Vlaams marktspeler in industriële waterbehandeling, gaat zich toeleggen op meer groei via zijn internationale netwerk met ruim 30 verdelers in Europa, Azië en Afrika.

Het bedrijf is gevestigd in Aarschot, en ontwikkelt daar eigen chemische producten voor de wereldmarkt, waarmee koel-, ketel-, afval en drinkwater behandeld worden.

De ambities zijn groot: de productiecapaciteit verdrievoudigen en de laboratoriumruimte vervijfvoudigen. Dat wordt gerealiseerd door te investeren in een nieuw gebouw, waarin de firma 4,5 miljoen euro voor neertelt.

De constructie is volledig in hout, met de laagst mogelijke ecologische voetafdruk. De firma legde als pionier in duurzaam ondernemen aan architect Orens-Van Grimbergen en aannemer Mathieu Gijbels bovendien de extreem uitdagende eis op om de CO2-uitstoot bij het bouwproces lager dan 500 ton te houden. Ter vergelijking: bij een traditioneel gebouw is dat meer dan 2.000 ton.

De totale exploitatie zal naar verluidt meer CO2 opnemen dan uitstoten. De labo’s en kantoren worden passief, de productie- en opslagruimtes zijn lage-energie (E-peil <40).

Het gebouw wordt daarnaast uitgerust met een intelligent gebouwbeheersysteem dat de machines laat draaien wanneer er veel stroom opgewekt wordt door de zonnepanelen.

De funderingswerken zijn intussen gestart, en volgens de planning zal het gebouw al in het najaar van 2014 in gebruik worden genomen.

Aquatreat heeft het officiële statuut van nullozer sinds 2001. Bovendien wordt regenwater gebruikt in de productieprocessen en wordt het afvalwater hergebruikt door verdamping en condensatie in een glazen piramide.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Jan Vandersypen( 67) richtte Aquatreat op in 1976 met de bedoeling om alternatieven te vinden voor gevaarlijke en toxische stoffen in de chemie. In januari 2014 gaf hij de fakkel door aan de volgende generatie: zijn dochter Tinne (29) zorgt nu voor de dagelijkse leiding van Aquatreat en zijn zoon Wieland (32) coördineert de bouwwerken. Jan zelf blijft aanwezig in het bedrijf en focust zich voortaan op productontwikkeling, aankoop van grondstoffen en public relations.

Momenteel telt Aquatreat in Aarschot 10 personeelsleden, wanneer het nieuwe gebouw eind 2014 in gebruik genomen wordt, zullen dat er 14 zijn.