• 24/03/2014

Rechtbank Middelburg: Dow Chemical Terneuzen schuldig aan milieudelicten

Chemiebedrijf Dow Benelux in Terneuzen krijgt boete van 1,8 miljoen euro voor milieudelicten die gevaar opleverden voor mens en milieu "Telkens ten gevolge van menselijke fouten"

Trefwoorden: #chemie, #dow, #dow benelux, #dow chemical, #economie, #middelburg, #milieudelict, #rechtspraak

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dow Chemical )

ENGINEERINGNET.NL – Volgens de rechtbank in het Nederlandse Middelburg heeft Dow zich tussen 2005 en 2008 'schuldig gemaakt aan een reeks incidenten die gevaar opleverden voor mens en milieu'.

Zo werden door technische problemen en menselijke fouten tijdens een aantal incidenten grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals benzeen en kraakgas in het milieu geloosd.

Verder werden medewerkers volgens de rechter 'blootgesteld aan schadelijke dampen en explosiegevaar'. In enkele gevallen ontstond zelfs daadwerkelijk brand of een explosie, kwam de brandweer ter plekke en werden bedrijfsterreinen in de omgeving geëvacueerd. In een ander geval werd vervuild spoelwater geloosd in de Westerschelde, aldus de Middelburgse rechtbank.

Dow behoort tot de zwaarste categorie risicobedrijven, 'waarbij relatief kleine fouten grote gevolgen kunnen hebben voor mens en milieu'. Daarom moeten volgens de rechtbank hoge eisen worden gesteld op het gebied van veiligheid, milieu en arbeidsomstandigheden.

De rechtbank is verder van oordeel dat er bij de incidenten steeds sprake was van menselijke fouten. "Onderhoud en controle van installaties lieten te wensen over, medewerkers handelden niet altijd volgens de geldende procedures, vertrouwden te veel op de techniek en reageerden niet of slordig op problemen", aldus de rechtbank.

Maar ze erkent wel dat de zaken de afgelopen jaren fel verbeterd zijn, 'en de laatste jaren hebben zich nagenoeg geen incidenten meer voorgedaan'.

"Mede daarom komt de rechtbank tot een lagere boete dan de 5 miljoen euro die de officier had geëist. Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de rechtbank er verder rekening mee gehouden dat deze zaak zo lang heeft geduurd".


(Bert Belmans)