Eenvoudig bloedonderzoek voorspelt overlevingskansen longkankerpatiënt

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester zijn erin geslaagd om op basis van een bloedstaal te voorspellen hoe een longkankerpatiënt zal reageren op de behandeling.

Trefwoorden: #kleincellig carcinoom, #longkanker behandeling, #longkanker biopsie, #longkanker prognose

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - In een recente studie tonen wetenschappers van de Universiteit van Manchester aan dat ze op basis van een bloedonderzoek de respons van een longkankerpatiënt op een behandeling kunnen voorspellen.

Op deze manier kunnen ook de overlevingskansen van de patiënt beter worden ingeschat en kan de therapie meer op maat van de patiënt worden bepaald.

Longkanker kan kleincellig of niet-kleincellig zijn. Ongeveer 15% van de gevallen van longkanker is kleincellig. Deze vorm van kanker kenmerkt zich door hele kleine, kwetsbare cellen die zich bijzonder snel delen en dus snel uitzaaien. Het is een agressieve vorm van longkanker met een slechtere prognose dan een grootcellig carcinoom in eenzelfde stadium.

Er is een grote nood aan nieuwe vormen van behandeling omdat de tumor meestal niet operatief verwijderd kan worden en er kan vaak ook geen biopsie kan worden genomen. Dit geeft de wetenschap weinig materiaal om de ziekte te bestuderen en naar nieuwe behandelingen op zoek te gaan.

Het Manchester Cancer Research Centre verbonden aan de Universiteit van Manchester, gebruikt nu tumor cellen die in de bloedbaan terecht zijn gekomen. Op die manier kan de ziekte bestudeerd worden op een niet-invasieve manier.

De onderzoekers ontdekten dat patiënten met kleincellig carcinoom veel meer kankercellen in het bloed hadden dan patiënten met andere vormen van kanker. Ze konden bovendien vaststellen dat een telling van het aantal kankercellen in het bloed recht evenredig stonden met de prognose, de levensverwachting.

Professor Caroline Dive, die het onderzoek leidde, verklaarde: "We worden enorm gehinderd in ons onderzoek naar longkanker door het feit dat het moeilijk is voldoende tumorweefsel te bekomen. Met een eenvoudige bloedstaal veroorzaken we minimale hinder bij de patiënt."

"We kunnen bovendien testen herhalen. Maar bovenal laat het ons toe de genetica van de longkanker bij een individuele patiënt nauwkeurig te volgen. Dit betekent ook dat we waarschijnlijk een nieuwe methode hebben om de reactie van de patiënt op de behandeling nauwkeurig te monitoren, zodat we hopelijk de behandeling kunnen personaliseren."

De studie biedt een nieuwe methode aan om therapieën in het labo te testen eerder dan op de patiënt en kan de medische wetenschap ook inzicht bezorgen over hoe bepaalde tumoren reageren op medicatie.

Door de kankercellen in proefdieren in brengen, verklaart Prof. Dive ook nog dat het nu mogelijk zal zijn om te begrijpen waarom deze vorm van longkanker zo vaak resulteert in resistentie tegen chemotherapie. "We kunnen nu nieuwe medicijnen en behandelingen beginnen testen."