Atlas Copco’s Ronnie Leten: ”België goedkoper dan China voor nieuwe verspaningslijn”

Atlas Copco CEO Ronnie Leten tijdens recent event: "We investeren 15 à 20 miljoen in nieuwe machining lijn in Antwerpen, want goedkoper dan in China" En ook: 'Het gaat om de kosten, altijd"

Trefwoorden: #agoria, #atlas copco, #barco, #ceo, #Deborsu, #Delvaux, #economie, #leten, #Reynaers, #sonaca, #van zele

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Een van de hoogtepunten tijdens een event van de Belgische techfederatie Agoria was een panelgesprek met vier Belgische topindustriëlen over de toekomst van de industriële productie in ons land.

Tijdens dit gesprek, dat werd gemodereerd door RTBF-journalist Christophe Deborsu, kwamen drie thema’s aan bod. Wij brengen u een verslag van hun reflecties rond het thema 'competitief produceren in een land waar de kosten van arbeid zo hoog liggen', met als centrale vraag aan het panel: 'Waarom produceren jullie nog altijd in een duur land als België?"

De klap op de vuurpijl kwam alvast van de Vlaming Ronnie Leten van Atlas Copco. Hij kondigde meteen een investering aan van 15 à 20 miljoen in Atlas Copco Airpower in Wilrijk bij Antwerpen, als bewijs dat sommige bedrijven wel degelijk nog brood zien in produceren in ons land.

Leten: "Het gaat om een machinelijn die we nu aan het opbouwen zijn, voor 'core components', onderdelen van machines, met veel werktuigkundige bewerkingen. Waarom in België en niet in China? "We hebben daar 18 fabrieken en we hadden de keuze, maar als we de vergelijking maakten, bleek Antwerpen goedkoper."

"Dat heeft te maken met de aanwezige automatisering, een stuk procesinnovatie, nieuwe processen, maar ook met de technische competenties van de mensen die in de cirkel van 500 km rond Antwerpen wonen. Je vindt hier alle competenties uit de hele wereld verzameld. Het zijn onze ingenieurs die ervoor zorgen dat Wilrijk competitief is binnen onze groep. Maar het kan dus. Je moet op een bepaald moment wel durf hebben, technologische durf, maar het kan."

Voor Martine Reynaers, CEO Reynaers Aluminium, is het de kwaliteit van de Belgische ingenieurs die de doorslag geeft om hier te blijven, naast het feit dat haar onderneming voor de lokale Europese markten produceert: 'Onze roots zijn in België, we zijn hier bijna 50 jaar, we hebben een sterk netwerk van lokale leveranciers rondom ons, en ingenieurs die uitmuntend zijn naar inzet, werkkracht, talenkennis en loyaliteit".

Bernard Delvaux, CEO van Sonaca treedt Reynaers bij: we hebben veel technisch talent in ons land, maar niet alleen ingenieurs, ook uitstekende arbeiders, 'blauwe boorden'. "Maar of het salaris dat we ze betalen voor een bedrijf economisch verantwoord is (lees haalbaar) en in verhouding tot de productiviteit: zeker niet. Dat verklaart meteen waarom Sonaca zich de afgelopen 10 jaar 'gedwongen' zag te delokaliseren naar landen zoals Brazilië, China, Canada en de VS. Maar dat is een algemene tendens in de industrie"

Eric Van Zele van Barco: "De totaliteit van 80 jaar activiteit van Barco in België, van kennis, ervaring en samenhorigheid van de medewerkers, is een schitterend wapen. Het gaat om het human potential. We hebben ons als onderneming meerdere keren moeten herdenken, maar het is door het bundelen van onze krachten dat we telkens een nieuwe value proposition hebben kunnen maken voor de wereld."

"Daarnaast vind ik België vanuit zijn cultuur een ideale plaats om globaal te werken. Mits de goede omkadering kunnen Belgen zeer goed overweg met andere culturen, zoals China, India, de Noord-Amerikaanse markt. Bovendien staat Europa bij ons voor 40% van de omzet -België voor slechts 1% - en ons land bekleedt logistiek een centrale plaats op het Europese continent".

En als uitstekende afsluiter, opgetekend uit de mond van Ronnie Leten: "Het gaat om de kosten, altijd om de kosten."


(video & foto: YouTube / Agoria)