Twee Nederlandse genomineerden Postcode Loterij Green Challenge

Het gaat om Bluerise, die een technologie ontwikkelde voor het opwekken van energie uit warmteverschillen in zeewater, en One Nights Tent, de producent van recyclebare tenten.

Trefwoorden: #Bio-bean, #Bluerise, #Fargreen, #Green Challenge, #One Nights Tent, #Postcode Lottery, #Postcode Lottery Green Challenge, #Turbosail

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - De winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge krijgt 500.000 euro om hun product of technologie verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Er zijn nog drie andere bedrijven genomineerd uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Vietnam. De wedstrijd (dit jaar voor de achtste keer gehouden) staat in het teken van nieuwe producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Dit jaar bestaat de jury uit onder meer de Britse Ellen MacArthur, ex-solo zeilster en oprichter van de Ellen MacArthur Foundation, industrieel ontwerper Marcel Wanders en internetondernemer Alexander Klöpping.

De jury heeft de vijf nominaties gekozen uit 324 groene ondernemersplannen uit 57 verschillende landen. Op donderdag 11 september 2014 maakt de jury tijdens de finale in de Gashouder op de Westergasfabriek in Amsterdam bekend wie de hoofdprijs van 500.000 euro wint. Daarnaast is er een runner up prijs van 200.000 euro voor één of twee andere veelbelovende finalisten.

De finalisten zijn:

  • Bluerise (Nederland): opwekken van energie uit warmteverschillen in zeewater. Geschikt voor tropische eilanden en kustgebieden, om tot 90% te besparen op het energieverbruik van koelsystemen.
  • One Nights Tent (Nederland): recyclebare tent, die speciaal geschikt is voor festivals, omdat 1 op de 4 kampeerders zijn kampeerspullen achterlaat met een heleboel afval als gevolg.
  • Bio-bean (Verenigd Koninkrijk): zet koffiedik om in biodiesel en brandbare biopellets.
  • Turbosail (Frankrijk): verticale vleugel die op het dek van zeeschepen wordt geplaatst, wat een aerodynamische kracht opwekt die het zeeschip lift en extra vooruit stuwt. Goed voor een gemiddelde brandstofbesparing van 30%.
  • Fargreen (Vietnam): stro van rijstplanten wordt gebruikt als een voedingsbodem voor champignonkweek. Dit voorkomt het verbranden van deze resten en daarmee CO2-uitstoot. Ook kunnen boeren zo 50% meer verdienen.

De foto toont een voorbeeld van een One Night Tent
(© Postcode Lottery Green Challenge)