Goedkeuring record voor microfoon-array

Het grid van 4096 microfoontjes dat geluidsbedrijf Sorama opstelde is door twee array-experts goedgekeurd, waarmee het nu genoteerd staat als Guiness World Record.

Trefwoorden: #gekoppelde microfoons, #Massachusetts Institute of Technology, #MIT, #Sorama, #spin-off, #TU Eindhoven, #wereldrecord

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sorama )

ENGINEERINGNET.NL - Sorama, een spin-off van de TU Eindhoven, verbrak het oude record van 1020 gekoppelde microfoons dat werd gevestigd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

De twee array-experts hebben alle microfoontjes met de hand geteld en gecontroleerd of het systeem naar behoren werkte.

De functie van dit microfoon-array is om geluidsbronnen te herkennen en in een 3D-kaart weer te geven. In deze testopstelling kwamen de geluiden uit een stellingkast met allerlei geluidsbronnen, waaronder een ventilator en een stemvork. De microfoonverzameling kon precies herkennen waar welk geluid vandaan kwam.

Oprichter van Sorama, Rick Scholte, ontwikkelde deze manier om hinderlijk geluid op te sporen en te verhelpen aan de Universiteit Twente. Met de inmiddels gepatenteerde technologie is het mogelijk om geluid en trillingen op en rond producten te visualiseren. Dit gebeurt in 3D en door de tijd heen.

Het bedrijf helpt tegen tegenwoordig productontwikkelaars met het verminderen en optimaliseren van het geluidsniveau van hun producten. Doel daarvan is om aan de wettelijke voorschriften te voldoen en het productaanbod van concurerende bedrijven te onderscheiden.

De gangbare arrays bestaan uit 1024 microfoontjes en worden gebruikt om een storend geluid in een apparaat op te sporen. Een groter array maakt het mogelijk om grotere objecten willen meten in één keer te meten, in plaats van in verschillende stappen. Dit bespaart tijd en daarmee kosten.