Werknemers hebben vervroegde uittrede uit arbeidsmarkt al uitgevlagd

Gemiddelde uittredeleeftijd waarop Belg denkt met pensioen te kunnen gaan, is op 10 jaar tijd gestegen van 60 naar 65 jaar, meldt Randstad. "Dat is in lijn met plannen van nieuwe regering"

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #banen, #job, #pensioen, #pensioenleeftijd, #Randstad, #tewerkstelling, #vervroegd pensioen

Lees verder

HR

( Foto: Danfoss )

ENGINEERINGNET.BE - Randstad peilde in 2013 bij 3000 respondenten naar de visie op de eigen loopbaan. Een opmerkelijke conclusie: de Belgische werknemers hebben mentaal afscheid genomen van de vervroegde uittrede op de arbeidsmarkt.

De gemiddelde uittredeleeftijd waarop men denkt met pensioen te kunnen gaan is op 10 jaar tijd gestegen van 60 naar 65 jaar.

Bij de 25-29 jarigen denkt zelfs 43% pas na 65 jaar op pensioen te zullen gaan. Randstad: "daarmee anticiperen ze perfect op de plannen van de nieuwe regering."

Toch blijkt uit de bevraging ook dat de arbeidsmarkt nog steeds zorgt voor een systematische veroudering. Op 56 jaar beschouwt men iemand op de arbeidsmarkt als oud, in het gewone leven is dat 68 jaar.

Het levenslang werken bij één werkgever blijkt helemaal nog niet verdwenen, integendeel. Liefst 70% van alle werknemers zou het liefst de rest van de loopbaan bij de huidige werkgever blijven. 67% wil zelfs in de zelfde functie blijven.

De jobzekerheid ligt ook hoog. Nauwelijks 9% vreest voor zijn job in de nabije toekomst. De werkzekerheid ligt dan weer een stuk lager. 40% ziet zichzelf niet gemakkelijk een andere job vinden, noch bij de eigen noch bij een andere werkgever.

Randstad: "Het ziet ernaar uit dat heel wat werknemers niet goed voorbereid zijn op de uitdagingen van de moderne arbeidsmarkt."

Werknemers zijn tenslotte al bij al heel tevreden over hun loopbaan. Verrassend is dat slechts 7% ervoor opteert om minder te werken. Dat is minder dan degenen die méér zouden willen werken (12%).