Gevaarsymbolen voor veilig gebruik huishoudproducten vernieuwd

Vanaf juni 2015 komen er in heel Europa en in een groot aantal landen over de hele wereld nieuwe etiketten met nieuwe gevaarsymbolen op verschillende chemische producten.

Trefwoorden: #chemie, #chemische producten, #chemische productie, #Classification, #CLP, #etiketteren, #Europese wetgeving, #gevaarsymbolen, #Global Harmonized System, #label, #Labelling and Packaging, #labels, #Verenigde Naties

Lees verder

Nieuws

( Foto: gevaarsymbolen.be )

ENGINEERINGNET.BE - De zeven bestaande gevaarsymbolen met een oranje achtergrond worden vervangen door negen nieuwe pictogrammen in een witte ruit met een rode rand.

Om deze nieuwe symbolen bekend te maken, lanceert de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de campagne ‘Symbolen herkennen kan levens redden’ in samenwerking met het Antigifcentrum.

Jaarlijks gebeuren er in België meer dan 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten zoals (vaat)was- en schoonmaakmiddelen, javel, ontstoppers, verven en doe-het-zelfproducten. Bij de helft ervan zijn kleine kinderen betrokken.

De nieuwe etiketten komen er als gevolg van de Europese wetgeving over het indelen, etiketteren en verpakken van gevaarlijke chemische stoffen en mengsels. Deze zogenaamde “CLP”( Classification, Labelling and Packaging )- verordening is gebaseerd op het wereldwijde Global Harmonized System (GHS) van de Verenigde Naties.

De CLP-wetgeving wordt ingevoerd in fases; voor enkelvoudige stoffen (zoals javel, white spirit en aceton) waren de fabrikanten al verplicht om nieuwe etiketten aan te brengen vanaf 1 december 2010.

Voor chemische producten - die uit meerdere stoffen bestaan- zoals wasmiddelen en verven, geldt de verplichting dus vanaf 1 juni 2015.