Rivieren in Vlaanderen in staat zichzelf te filteren

Uit onderzoek van bio-ingenieur Stijn Baken blijkt dat sommige Vlaamse rivieren beschikken over een natuurlijk mechanisme dat de milieuonvriendelijke stof fosfaat uit het water verwijdert.

Trefwoorden: #Demer, #fosfaat, #ijzer, #Kleine Nete, #KU Leuven, #natuurlijk filtersysteem, #onderzoek, #research, #rivieren, #Stijn Baken, #waterlopen

Lees verder

research

( Foto: Rafaël Delaedt (Arafi )

ENGINEERINGNET.BE - Het onderzoek toont aan dat waterkwaliteit van de rivieren met een natuurlijk mechanisme beduidend beter is dan die in rivieren zonder natuurlijk filtersysteem.

In de Kleine Nete en enkele zijrivieren van de Demer heeft Stijn Baken, postdoctoraal onderzoeker aan het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen (KU Leuven), een chemische reactie aangetroffen die ervoor zorgt dat de schadelijke stof fosfaat op een natuurlijke manier uit het rivierwater wordt verwijderd.

Deze natuurlijke filter ziet eruit als een roestbruine smurrie, en komt tot stand wanneer fosfaat en zuurstof in aanraking komen met ijzer. De smurrie legt fosfaat uit het grondwater heel efficiënt vast en kan tot 90% ervan verwijderen.

Stijn Baken: “De meeste Vlaamse waterlopen en rivieren bevatten te veel fosfaten. Die stoffen zijn erg schadelijk voor het milieu omdat ze de groei van algen bevorderen. Dat kan onder meer leiden tot de productie van giftige stoffen, geurhinder en zelfs vissterfte.”

Naast fosfaat bevat het grondwater in de streken van de Kleine Nete en de Demer veel ijzer. En net dat zorgt ervoor dat het fosfaat op een natuurlijke manier uit het water kan worden gefilterd.

In samenwerking met VITO en het Waterbouwkundig Laboratorium analyseerde Baken verscheidene stalen van grond- en rivierwater uit de Kleine Nete en zijvieren van de Demer.

Het chemische proces dat hij ontdekte werd eerder al aangetroffen in laaglanden zoals Nederland en Noord-Duitsland, maar het is de eerste keer dat het op zo’n grote schaal werd bestudeerd.


(bron: KU Leuven) - Wikipedia)