Investeringen in R&D in gezondheidssector stagneren

Een nieuw onderzoek onderzoekt de redenen achter de stijgende kosten van de gezondheidszorg in Europa en de bijbehorende stagnatie in R&D-investeringen, ondanks jaren van sterke groei.

Trefwoorden: #Europese wetgeving, #gezondheidszorg, #investeringen, #Janssen Pharmaceutica, #R&D

Lees verder

research

( Foto: Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNET.BE - Ondanks de duizelingwekkende stijging van Europese uitgaven in de gezondheidszorg in de afgelopen decennia, stagneert de financiering van R&D in deze sector in Europa.

Dit is de conclusie van een vervolgonderzoek dat gepubliceerd werd Deloitte in opdracht van Janssen Pharmaceutica.

Het rapport belicht volgende bevindingen:

  • De uitgaven voor de gezondheidszorg zullen naar schatting stijgen van 13% naar 18% van het Europese BBP in 2030.
  • Europese R&D-uitgaven in de gezondheidszorg bedragen iets meer dan de helft van die in de Verenigde Staten.
  • De private sector in Europa is goed voor tweederde van de investeringen in R&D, terwijl een derde afkomstig is van nationale- of EU-publieke middelen.

Hoewel de R&D voor de nationale publieke volksgezondheid in de EU aanzienlijk is gestegen in de afgelopen tien jaar, is het groeitempo sinds 2009 vertraagd en in 2012 zelfs gestagneerd.

Tussen 2010 en 2012 liet van alle grotere Europese economieën alleen Denemarken groei zien (17%).

Beatrice Tardieu, Senior Director bij het Health Policy Center van Janssen: "Dit rapport zou overheden en het bedrijfsleven wakker moeten schudden. De gevolgen van inactiviteit zijn duidelijk en vereisen een vastberaden gezamenlijke aanpak om R&D-strategieën te verbeteren."

Het rapport stelt dat investeringen in R&D een fundamentele rol spelen in de verbetering van patiëntenzorg en economische groei in Europa. Dergelijke investeringen spelen ook een rol bij het het reageren op de uitgavenstijging in de gezondheidszorg.

Daarnaast is het transformeren van de Europese economie tot een kenniseconomie ook een van de doelstellingen van de Europese Commissie voor 2020. De gezondheidszorg speelt als zodanig een cruciale rol in de toekomst van de Europese economie.

In de afgelopen jaren is er enige vooruitgang geboekt om deze uitdagingen aan te pakken, zoals het aannemen van een EU-verordening betreffende klinisch onderzoek, een toename van het aantal fusies, licentie-overeenkomsten en overname van biotech bedrijven door grote biofarmaceutische bedrijven.

Hoewel er initiatieven zijn opgestart en momenteel gefinancierd worden (bijvoorbeeld via het kaderprogramma van de EU), dient het bewustzijn over het potentieel van samenwerkende gegevensuitwisselingssystemen binnen de gezondheidszorg te worden vergroot.

Ondanks recente vooruitgang versterken wettelijke obstakels in de particuliere sector de terugloop in R&D-investeringen verder. Een dringende herziening van de Europese aanpak van investeringen in de gezondheidszorg is daarom nodig om verdere innovaties te ondersteunen.