essenscia stelt nieuw duurzaamheids-rapport van de chemische industrie voor

Het vierde duurzaamheids-rapport van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences illustreert op basis van ruim 30 indicatoren de vooruitgang van de sector.

Trefwoorden: #chemische sector, #duurzaamheid, #duurzaamheids-rapport, #essenscia, #kunststoffen, #life sciences, #sectorfederatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - In 2009 publiceerde essenscia als eerste Belgische sectorfederatie een uitgebreid duurzaamheids-rapport om de impact van de industriële productie in kaart te brengen op sociaal, ecologisch en economisch vlak.

In de daaropvolgende edities werden extra indicatoren toegevoegd en in 2013 volgde de omschakeling naar een volledig online rapport. Ook het vierde duurzaamheidsrapport bevat enkele opvallende nieuwigheden.

Zo werd een methodologie ontwikkeld voor een volledig nieuwe indicator die de ‘resource efficiency’ of grondstoffen-efficiëntie van de sector in kaart brengt.

Over een periode van 8 jaar (2005-2013) is de productie-index met 41% gestegen terwijl het gebruik van energiedragers als grondstof (aardolie, nafta, biomassa en aardgas) met 8% is gedaald. Anders gezegd: de sector produceert meer met minder grondstoffen.

Daarnaast sluit het duurzaamheidsrapport aan bij de nieuwe Sustainable Development Goals (SDG) die vorige maand door de Verenigde Naties werden gelanceerd. Waar mogelijk zijn elk van de indicatoren gelinkt aan deze wereldwijde doelstellingen.

Op die manier plaatst essenscia het duurzaamheidsrapport in het perspectief van de COP21 VN-Klimaatconferentie in Parijs.


Dit zijn de meest in het oog springende indicatoren per thema:

  • People: de totale tewerkstelling van de sector bedraagt bijna een kwart miljoen jobs en blijft vrij stabiel rond de 90.000 directe jobs en 145.000 indirecte arbeidsplaatsen.
    Daarmee stijgt het sectoraandeel van de chemie en life sciences in de industriële tewerkstelling van 11,1% in 1980 tot 18,1% in 2013. Bijna de helft van de werknemers (46%) beschikt over een diploma hoger onderwijs (universiteit of hogeschool).
    De vrouwelijke tewerkstelling neemt structureel toe. Van alle onderzoekers in de chemie en life sciences zijn 43% vrouwen.
    Veiligheid en risicobeheersing blijven een topprioriteit voor de sector, wat geïllusteerd wordt door de dalende cijfers voor arbeidsongevallen. Die liggen bijna de helft lager dan het industrieel gemiddelde.
  • Planet: de sector is er in geslaagd om de productiegroei los te koppelen van de emissies in het leefmilieu. Sinds 1990 is de totale productie verdrievoudigd, terwijl het energieverbruik met amper iets meer dan een derde (37%) is toegenomen, wat duidt op een sterk verhoogde energie-efficiëntie.
    In diezelfde periode is de uitstoot van broeikasgassen per productvolume met liefst 80% verminderd. Op die manier levert de chemische industrie een significante bijdrage aan de klimaatdoelstellingen.
    Sinds 1987 daalden de specifieke verzurende emissies van de sector met meer dan een factor 20 tot amper 3% van de totale uitstoot in België. Ook de specifieke organische emissies zijn de voorbije tien jaar met 60% gedaald tot een historisch minimum.
    De sector boekt eveneens vooruitgang inzake duurzaam watergebruik: slechts 9% is afkomstig van drinkwater of grondwater.
  • Prosperity: op economisch vlak is de sector de industriële sterkhouder van de Belgische welvaart dankzij een toegevoegde waarde van 16 miljard euro, dat is een aandeel van 32% in de totale verwerkende industrie.
    Met bijna een derde van de totale Belgische export en een handelsoverschot van 23 miljard euro in 2013 is de sector ook de exportkampioen van België. Ondanks de toenemende internationale concurrentie blijft de Belgische chemie en farma investeren in de toekomst.
    In 2013 stegen de investeringen tot boven de 2 miljard euro, het op een na hoogste peil van de voorbije tien jaar. Bovendien is de sector met 3;6 miljard euro goed voor meer dan de helft van de industriële uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling.
    De voorbije tien jaar zijn de O&O-investeringen in de chemische industrie en life sciences bijna verdubbeld.
    Hierdoor bekleedt België de 8ste plaats op de wereldranglijst inzake het aantal octrooiaanvragen per inwoner en wordt er bijna elke werkdag een patent effectief toegekend (258 octrooien in 2013).
  • Products: aan het klassieke drieluik van duurzame ontwikkeling (People, Planet, Prosperity) heeft essenscia een vierde luik toegevoegd over het verantwoord en duurzaam gebruik van de producten van de chemie, kunststoffen en life sciences in het dagelijks leven.
    Tal van voorbeelden maken duidelijk dat de ondernemingen uit de sector baanbrekende innovaties ontwikkelen op diverse domeinen zoals duurzaam bouwen, duurzame landbouw, mobiliteit, gezondheid en welzijn.
    De sector maakt ook werk van een circulaire economie door nevenstromen vaker te valoriseren en afval te collecteren, te hergebruiken of te recycleren.