Nieuw laboratoriumgebouw voor KU Leuven

Het Nederlandse Royal HaskoningDHV ontwikkelt in samenwerking met Wiegerinck architectuur stedenbouw en LOW-architecten het nieuwe laboratoriumgebouw voor de KU Leuven.

Trefwoorden: #KU Leuven, #laboratorium, #laboratoriumgebouw, #onderzoek, #RoyalHaskoningDHV

Lees verder

Techniek

( Foto: © Wiegerinck architectuur stedenbouw / LOW-architecten )

ENGINEERINGNET.BE - Het gebouw van 13.000 m² omvat kantoren, laboratoria, ontmoetingsruimtes en biedt ruimte voor hoogwaardig onderzoek.

Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor de constructie en installaties van het flexibele laboratoriumgebouw, dat uiterst kostenefficiënt gerealiseerd gaat worden.

Het nieuwe gebouw voor de studenten en onderzoekers van de groep Biomedische Wetenschappen wordt ontwikkeld volgens het incubatorprincipe. In de ontwerpfase is nog niet bekend welke onderzoeksgroepen in welke laboratoria hun intrek zullen nemen.

Daarom is gekozen voor een flexibel en eenvoudig aanpasbaar gebouw. De onderzoeken, apparatuur en opstellingen in laboratoria wisselen snel, daarom is het ontwerp dusdanig opgezet dat aanpassingen in de ruimten eenvoudig gedaan kunnen worden.

Een robuuste opzet in de constructie, waarbij elke indeling en vloerbelasting van apparatuur nog flexibel in te delen is, zorgt dat het gebouw altijd klaar is voor toekomstige ontwikkelingen.

De juiste en betrouwbare hoofdstructuur van de (plug-and-play-) installaties wordt in de gangen uniform en met enige overmaat uitgelegd. Doordat alle technische voorzieningen overal in het gebouw voldoende aanwezig zijn, kunnen zuurkasten en apparatuur verplaatst of bijgeplaatst worden.

Om tot een zo flexibel mogelijke indeling te komen, zijn elementen die de flexibiliteit zouden beperken buiten het gebouw geplaatst.

De planning is om in 2016 te starten met de realisatie, zodat het nieuwe onderzoeksgebouw in 2018 in gebruik genomen kan worden.