Beter hygiënebeheer in strijd tegen voedselverspilling

In de aanloop naar de kerstperiode viert de voedingsindustrie hoogtijdagen. Voor de sector betekent dit een drukke productiepiek, maar helaas ook een hoogtepunt voor de voedselverspilling.

Trefwoorden: #handhygiëne, #hygiëne, #SCA, #studie, #Tork, #voeding, #voedselhygiëne, #voedselveiligheid

Lees verder

nieuws

( Foto: Tork )

ENGINEERINGNET.BE - Maar liefst 63% van de Belgische voedselverspilling, of 2,3 miljoen ton, kan met de voedingsindustrie in verband worden gebracht.

De Europese doelstelling om in 2025 de foodwaste met 30% te reduceren zet de industrie dan ook onder druk om de oorzaken aan te pakken. Met name voedselverontreiniging vormt een groot aandeel in de totale voedselverspilling, wat vaak nauw samenhangt met hygiëneproblemen.

Denk bijvoorbeeld aan verontreiniging door bacteriën zoals Salmonella, E. Coli en Listeria. Een trendstudie, uitgevoerd door Tork tussen december 2014 en februari 2015, geeft inzicht in de feiten en cijfers en bundelt tips van experts voor een beter hygiënebeheer.

Niet alleen de kerstperiode is aanleiding om stil te staan bij dit thema. Door de sterke groei van de wereldbevolking is er steeds meer nood aan voedsel: tegen 2050 wordt een toename tot 70% verwacht.

Deze cijfers zorgen voor een grote druk op de voedingssector en de overheden. Zij zorgen enerzijds voor voedselveiligheid, maar anderzijds ook voor een daling van de voedselverspilling. Om bedrijven uit de sector houvast te bieden, werden de oorzaken van voedselverspilling onderzocht.

Uit de studie blijkt dat de problematiek in veel gevallen direct voortkomt uit uitdagingen op het gebied van hygiëne.

Onafhankelijke experts die meewerkten aan de studie benadrukken dat medewerkers uit de industriële voedingssector vaak niet voldoende op de hoogte zijn van de gevolgen van een slechte handhygiëne; de risico’s van kruisbesmetting; hoe belangrijk het is om de koudeketting te respecteren; hoe belangrijk het is om de juiste schoonmaakmiddelen en materialen te gebruiken.

Renée Remijnse, Marketing Manager Tork: “Hoewel we voedselverspilling nooit helemaal kunnen vermijden, kan de omvang ervan wel aanzienlijk verminderd worden door een betere toepassing van de hygiëneregelgeving.”

Uit de studie kwam ook nog naar voor dat er dringend wetenschappelijk onderzoek gedaan moet worden naar voedselverspilling, zodat de huidige situatie op een uitgebreidere schaal geëvalueerd kan worden.

Om bedrijven te helpen in de strijd tegen voedselverspilling werd een praktische gids samengesteld (zie link hieronder) om het hygiënebeheer te verbeteren.