Amerikaanse onderzoekers 3D-printen oor (+video)

Onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center in de VS hebben een methode ontwikkeld waarmee levensvatbaat weefsel in 3D kan geprint worden, waaronder een oor.

Trefwoorden: #3D-print, #3d print

Lees verder

research

( Foto: YouTube / Forest Baptist Medical Center )

ENGINEERINGNET - Er wordt al mee geëxperimenteerd, maar alle projecten zitten in een nog prille fase: het 3D-printen van levensvatbaar weefsel dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de behandeling van brandwonden of het vervangen van afgestorven weefsel.

Amerikaanse onderzoekers zijn nu weer een stukje opgeschoten in het traject: ze hebben een methode ontwikkeld en naar eigen ontwerp een 3D-printer laten bouwen waarmee ze een oor, kraakbeen en spieren hebben 'gedrukt'.

De meest spectaculaire proef was die met een oor op menselijk formaat, dat onderhuids bij proefmuizen werd ingepland. Na twee maanden bleek het geprinte weefsel 'levensvatbaar' te zijn. Er had zich een stabiel, functioneel weefsel met bloedvaten gevormd en de vorm van het oor was goed bewaard.

"Bovendien wijzen de resultaten erop", stellen de researchers, "dat de structuren de juiste omvang, sterkte en functionaliteit hebben voor transplantatie bij mensen."

Weefsel engineering kan de in de toekomst een stuk van de oplossing zijn om de structurele tekorten aan in laboratoria gegroeid weefsel, kraakbeen en zelfs organen op de vangen. "Het is vooral de vrij hoge nauwkeurigheid van 3D-printen die de methode beloftevol maakt", stellen de onderzoekers.

Met andere 3D-print methodes zoals vloeistofjet-, extrusie- en lasertechnologieën, slaagt men er nog steed niet om voldoende grote of sterke weefsels te produceren voor implantatie in het lichaam. Het grootste obstakel waarmee de technologie af te rekenen krijgt is namelijk dat de geprinte transplantaten niet lang genoeg in leven blijven om zich in het lichaam te integreren.

De onderzoekers van het Wake Forest Baptist Medical Center losten dit op door een combinatie van bio-inkt (een gel) en microkanaaltjes te ontwikkelen: "Dit is volgens ons de juiste omgeving om de cellen in leven te houden en om de cel- en weefselgroei te stimuleren."