Twentse Robird getest op Duitse Airport Weeze

De Robird heeft zijn eerste vluchten gemaakt op de Duitse Airport Weeze, vlak over de grens bij Nijmegen. Hier werd levensechte, robotische valk van Clear Flight Solutions ingezet.

Trefwoorden: #Clear Flight Solutions, #Robird, #robotica, #UTwente, #vliegveld

Lees verder

Techniek

( Foto: Clear Flight Solutions )

ENGINEERINGNET.NL - Clear Flight Solutions, een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente, ontwikkelde de Robird om vogels te verjagen bij onder andere vliegvelden en afvalverwerkers.

Nico Nijenhuis, CEO Clear Flight Solutions: “We vliegen met onze Robirds en drones al op veel plekken, maar de stap naar een luchthaven is enorm. Er is al jaren veel interesse van luchthavens, maar de Nederlandse wet- en regelgeving maakt het lastig daar operationeel te zijn. In Duitsland is het eenvoudiger, vandaar dat we nu uitwijken naar Weeze.”

Het bedrijf profiteert op Weeze van de soepelere regels, maar ook van het relatief beperkte aantal vliegbewegingen. Jaarlijks verwerkt het vliegveld zo’n 2,5 miljoen passagiers, waarvan het grootste deel uit Nederland komt. Op Schiphol zijn dat er 55 miljoen.

Naast het testen van de Robird worden vooral de ‘piloot’ en ‘observer’ (die let op het andere vliegverkeer) bekeken. Operaties op een vliegveld vragen namelijk ontzettend veel protocollen.

Nijenhuis baalt van de lastige situatie rondom Nederlandse luchthavens, maar vindt ook dat er momenteel hard gewerkt wordt om de dronesector in Nederland beter tegemoet te komen.

Naast Duitsland zijn er ook partners aangetrokken in Frankrijk en in Engeland. En wordt er druk gesproken met partijen in de VS, wat noodzakelijk is voor de groei,van het bedrijf.

Het bedrijf verbreedt zich ondertussen ook. Zo is het samen met Landschap Overijssel en Brandhof Natuur en Platteland een project gestart voor de ontwikkeling van een multicopter drone voor weidevogelbescherming.

De Robird is het paradepaardje van Clear Flight Solutions, een robotica en drone spin-off van de Universiteit Twente. Het bedrijf ontving recent een investering van 1,6 miljoen euro van Cottonwood Euro Technology Fund.

De link met het onderzoek en onderwijs van de Universiteit Twente is nog altijd sterk, zo startten er in februari drie nieuwe afstudeerders. Het werk van een eerdere afstudeerder, Berend van der Grinten, zorgde er afgelopen zomer al voor dat een autonome Robird erg dichtbij is.


(bron: UTwente)