Eerste proefvaart op de bewegende ’Fast Small Ship Simulator’ (+video)

MARIN, Cruden en Tree-C bouwen deze simulator in het kader van een CODEMO-project, die gericht zijn op de ontwikkeling van demonstratiesystemen voor Defensie.

Trefwoorden: #CODEMO-project, #Cruden, #Fast Small Ship Simulator, #MARIN, #proefvaart, #Tree-C

Lees verder

Techniek

( Foto: MARIN )

ENGINEERINGNET.NL - Stuiterend over de golven met een snelheid van 43 knopen (80 km/u), maakte de directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) Arie Jan de Waard, samen met MARIN directeur Bas Buchner de eerste proeftocht op de bewegende ‘Fast Small Ship Simulator’ (FSSS). De Waard ervoer de test als zeer realistisch: “Voor je gevoel zit je direct in een complexe operatie midden op zee. Virtual reality als deze gaat een grote rol spelen bij opleiding en training.”

De FSSS heeft dezelfde stoelen en dashboard als de echte FRISC’s (Fast Raiding, Interception and Special Forces Crafts). De simulator staat op een bewegende ‘motion base’ die door Cruden ook wordt toegepast voor Formule 1 simulatoren, maar die is vergroot voor de FSSS. Tree-C levert het geavanceerde buitenbeeld dat wordt getoond op schermen rondom.

MARIN is verantwoordelijk voor de simulatortechniek en de integratie. MARIN projectleider Noël Bovens: “Alles is erop gericht om de bemanning een zo realistisch mogelijke ervaring te geven. Dat vraagt niet alleen om de juiste apparatuur, maar ook om een goede simulatie van wat er onderwater gebeurt: het gedrag van schepen in golven en tijdens manoeuvres.”

De Waard: “Simulatoren als deze bieden mogelijkheden voor meer gerichte training, omdat complexe situaties en missies kunnen worden getraind. Ook maakt het de training onafhankelijk van de weersomstandigheden op zee. Tot slot is er minder slijtage van de echte schepen en wordt er minder brandstof verbruikt. Dat draagt bij aan een effectieve en efficiënte vloot.”

CODEMO-projectbegeleider Karin van Bodegraven: “Een simulator biedt ook voordelen voor de instructeurs van FRISC’s. Op dit moment ervaren zij regelmatig schokken van meer dan 9G omdat ze bij elke training meevaren met de leerlingen. Dit heeft veel fysieke klachten tot gevolg. Wanneer er getraind wordt op simulatoren, kunnen zij vanuit een veilige instructeurspositie de simulator en de leerlingen erin aansturen.”

Bas Buchner: “Simulatoren geven daarnaast de mogelijkheid al tijdens het scheepsontwerp op het schip te varen. Dat biedt unieke mogelijkheden om gebruikers bij het ontwerp te betrekken en ontwerpfouten te voorkomen. Wij proberen onze kennis in te zetten voor een hoge en veilige inzetbaarheid van de Nederlandse marineschepen. Maar we leren er ook andersom van: deze simulator is ook een pilot project voor het vernieuwde simulatorcentrum dat we als MARIN aan het bouwen zijn. We hopen dat de toekomstige marineschepen als eerste zullen varen op onze simulatoren.”

De FSSS staat tot eind dit jaar bij MARIN, daarna gaat deze voor een testperiode naar Den Helder. Vervolgens besluit Defensie of zij dit soort simulatoren daadwerkelijk gaat bestellen. De FSSS krijgt een plek in MARIN’s nieuwe ‘Seven Oceans Simulator’ Centrum.