Europese steun voor nieuwe Antwerpse incubator voor duurzame chemie

De doelstelling van BlueChem, een nieuwe incubator voor duurzame chemie, is om beloftevolle start-ups en kansrijke innovatieprojecten in duurzame chemie op weg zetten naar groei en succes.

Trefwoorden: #BlueChem, #Bopro, #chemische sector, #DEME, #duurzame chemie, #essenscia, #incubator, #Stad Antwerpen, #start-ups, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Blue Gate Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Het initiatief wil zo de toekomst van de economisch belangrijke chemiesector in Vlaanderen garanderen en versterken.

BlueChem is een unieke publiek-private samenwerking, waarbij de privésector de helft van de investering voor haar rekening neemt. De private partners zijn essenscia, Bopro (BSI) en DEME (DEC). De overheidspartners zijn de Stad Antwerpen, VITO, POM Antwerpen, PMV en AG VESPA.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters liet weten dat hij 3,4 miljoen euro Europese middelen toekent , de Stad Antwerpen legt 4 miljoen euro op tafel en essenscia, de federatie van de chemie en life sciences, neemt als hoofdaandeelhouder het voortouw in de exploitatie van BlueChem, samen met de stad Antwerpen, POM Antwerpen en VITO.

Antwerpen is een van de grootste chemieclusters in de wereld. Toch blijkt het niet eenvoudig om deze kennis en expertise te valoriseren in de oprichting van nieuwe innovatieve bedrijven.

Zo hebben starters en innovatieprojecten nood aan een locatie waar ze in combinatie met de aangepaste infrastructuur dienstverlening op maat kunnen krijgen. De nieuwe incubator biedt de juiste accommodatie op de juiste plaats.

De incubator wordt 3.375 m² groot en zal een mix bieden van flexplekken, individuele kantoren en labo’s waar zowel startende bedrijven, kmo’s, grote ondernemingen, onderzoekscentra en onderwijsinstellingen terecht kunnen.

Ook de nieuwe Speerpuntcluster voor Chemie en Kunststoffen zal er onderdak vinden om kansrijke innovatieprojecten te detecteren en te begeleiden. De opening is voorzien voor begin 2020. Het gebouw zal 8,68 miljoen euro kosten en komt op de terreinen van Blue Gate Antwerp.

Ook de Universiteit Antwerpen onderzoekt de mogelijkheden om haar chemisch contract-onderzoek voor bedrijven onder te brengen op Blue Gate Antwerp, in een eigen gebouw net naast BlueChem. Dit zou een zeer sterke synergie bieden met de starters die zich er vestigen.