Chemie en life sciences sector wil koploper zijn in Industrie 4.0

Een studie van AMS en essenscia vlaanderen toont aan dat de toenemende digitalisering in de chemie, kunststoffen en life sciences in Vlaanderen vooral een impact zal hebben op de jobinhoud.

Trefwoorden: #AMS, #Antwerp Management School, #essenscia, #Industrie 4.0, #jobs, #opleiding, #studie

Lees verder

HR

( Foto: Hannover Messe )

ENGINEERINGNET.BE - Het opleidingsaanbod afstemmen op de jobs van de toekomst zal een grote uitdaging voor het onderwijs en het HR-beleid in de ondernemingen vormen.

Dat is samengevat de conclusie van ‘The future of jobs in chemistry and life sciences’, een sectorspecifieke studie van de Antwerp Management School (AMS).

Industry 4.0, big data, the internet of things. Er is vandaag heel wat te doen over de vierde industriële revolutie. Maar welke impact zullen digitalisering, automatisering en robotisering hebben op de jobs in de chemie, kunststoffen en life sciences?

Met 60.000 directe en 100.000 indirecte jobs is dat een van de economische sleutelsectoren in Vlaanderen. In opdracht van essenscia vlaanderen hebben professor Ans De Vos en senior researcher Tim Gielens van de Antwerp Management School hierover een studie uitgevoerd waarvoor 50 experten uit 25 sectorbedrijven werden bevraagd.

De onderzoekers stellen vast dat technische basiskennis cruciaal blijft, maar dat het belang van sociale vaardigheden toeneemt. Er is dus nood aan experten die van alle markten thuis zijn en detailkennis combineren met een bredere kijk.

Digitale vaardigheden zijn bovendien een must voor elke medewerker, waarbij digital natives hun meer ervaren collega’s kunnen helpen om de omschakeling te maken. Het rapport doet ook enkele concrete aanbevelingen voor het onderwijs.

Dat moet meer praktijkgericht zijn, ook op universitair niveau, en meer aandacht hebben voor soft skills in zowel de onderwijsmethode als de beoordeling.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “De studie leert ons vooral dat de digitale transformatie al volop aan de gang is in de chemie, kunststoffen en life sciences in Vlaanderen. We moeten ernaar streven om met onze sectorbedrijven ook op dit vlak koploper te zijn in Europa en in de wereld.”