Jobhoppen vormt een risico voor het 'recht om vergeten te worden'

Uit een nieuw onderzoek van Iron Mountain blijkt dat de meeste HR-afdelingen de overvloed aan sollicitaties en wisselende personeelsdossiers helemaal niet aankunnen.

Trefwoorden: #ICT, #Iron Mountain, #jobhoppen, #onderzoek, #privacy, #recht om vergeten te worden, #studie

Lees verder

HR

( Foto: Iron Mountain )

ENGINEERINGNET.NL - Afgestudeerden wisselen steeds vaker van baan: op 32-jarige leeftijd, heeft de gemiddelde millennial al vier banen gehad. Daar is een veelvoud aan sollicitaties aan vooraf gegaan en HR moet evenzovele persoonlijke dossiers aanmaken, opslaan, beveiligen, beheren en tijdig veilig vernietigen.

Deze dossiers bevatten Persoonlijk Herleidbare Informatie (PHI), waarmee makkelijk inbreuk gemaakt wordt op het ´recht om vergeten te worden´, als het beheer ervan niet volledig op orde is.

Uit het onderzoek van Iron Mountain blijkt onder meer dat 50% van de onderzochte MKB-bedrijven met processen en systemen werkt die de huidige eisen helemaal niet aankunnen, dat 31% de HR-dossiers van (mogelijke) medewerkers langer bewaart dan wettelijk is toegestaan en dat 25% niet weet wat de toepasselijke wet- en regelgeving is.

Het tempo waarmee we jobhoppen neemt nog steeds toe. Het is de trend; de economische golven zijn snel wisselend en dynamisch; mensen hebben oproepcontracten bij meerdere werkgevers; en populaire contractvormen zoals het ZZP-erschap, zorgen zelfs voor voortdurend wisselende opdrachtgevers. Daarmee nemen de informatierisico´s en neemt de kans op overtredingen toe.

Met de resultaten van dit onderzoek worden bedrijven en organisaties opgeroepen om hun informatiemanagement te professionaliseren om de aanzwellende stroom PHI in de HRM-personeelsdossiers afdoende te kunnen beschermen tegen blootstelling aan de openbaarheid, en tegen schending van wet- en regelgeving.


Over het onderzoek
Het onderzoek is in april en mei 2016 in opdracht van Iron Mountain uitgevoerd door Opinion Matters onder 4.600 medewerkers in bedrijven met tussen de 250 en 3.000 mensen in dienst (in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS).

Respondenten zijn werkzaam in de productie-industrie, techniek, bank- en verzekeringswezen, advocatuur, farmacie en energiesector, met functies bij als personeelszaken, juridische zaken, IT, directie, inkoop, verkoop, marketing, interne dienst en secretariaat, maar altijd verantwoordelijk voor informatiebeheer.