VCB dringt bij gemeenten aan op ander ruimtelijk beleid

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) moet het mogelijk worden gemaakt om meer te verdichten waar nog wel kan worden gebouwd.

Trefwoorden: #bouwen, #ruimtelijk beleid, #VCB, #verbouwen, #Vlaamse Confederatie Bouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koen Mortelmans )

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van de Vlaamse klimaattop pleit de Vlaamse regering voor een versnelde beperking van de bebouwde oppervlakte. Zo dreigt het extra ruimtebeslag voor wonen al tegen 2025 met de helft te moeten verminderen.

Maar het dan wel mogelijk worden om meer te verdichten waar nog wel kan worden gebouwd," zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB (foto). "Dit aspect komt in de discussie amper aan bod. De sleutel daarvoor ligt bij de gemeentebesturen. Die moeten hun voorschriften versoepelen zoals meer bouwlagen toestaan, woningen gemakkelijker kunnen opsplitsen en verouderde panden vlotter een andere functie geven. Dat doen ze veel te traag."

"De laatste jaren werd steeds compacter gebouwd. Zo is het extra ruimtebeslag dat nieuwe gebouwen en infrastructuren innemen, geleidelijk aan kleiner geworden. In totaal is dit extra ruimtebeslag in het begin van deze eeuw afgenomen van 10 hectare tot minder dan 6 hectare per dag. Specifiek voor de woningen is het extra ruimtebeslag verminderd van 6 hectare tot minder dan 4 hectare per dag."

De VCB heeft berekend dat op basis van het voorliggende voorstel van de Vlaamse regering mogelijks het extra ruimtebeslag voor wonen al tegen 2025 tot 1,7 hectare per dag zal moeten verminderen.


ACHTERGROND
De laatste decennia zijn de percelen in nieuwe Vlaamse woonwijken al veel kleiner geworden. Percelen van 3 à 4 are zijn gemeengoed geworden. Viergevelwoningen werden een uitzondering. De Vlaamse aannemers hebben de laatste decennia ook al talrijke stadsontwikkelingsprojecten tot stand gebracht.

Diverse functies worden daarbij meer en meer boven elkaar opgericht, zoals parkings, winkel- en dan woonfuncties, in plaats van naast elkaar. Maar de ervaring met dergelijke projecten leert ook dat dat zij van concept tot uiteindelijke realisatie gemakkelijk tien jaar in beslag nemen.