Winnaars De Nederlandse Bouwprijs 2017 bekend

Renovatie Hoofdkantoor a.s.r., Robotarchitectuur en Rivierpark Ruimte voor de Waal werden tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw tot winnaars van De Nederlandse Bouwprijs 2017 uitgeroepen.

Trefwoorden: #bouwen, #De Nederlandse Bouwprijs, #duurzaam, #ecologie, #grensverleggend, #innovatief, #People, #Planet, #Profit

Lees verder

Nieuws

( Foto: Jaarbeurs Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - De prijzen voor De Nederlandse Bouwprijs 2017 werden in drie categorieën uitgereikt.

De winnaars zijn voor dit jaar zijn Renovatie Hoofdkantoor a.s.r., Robotarchitectuur en Rivierpark Ruimte voor de Waal in respectievelijk de categorieën Gebouwen, Bouwmaterialen & -systemen en Civiele Kunstwerken.

De publieksprijs ging naar Het 4e Gymnasium. De young professionals Faidra Oikonomopoulou & Telesilla Bristogianni werden uitgeroepen tot Talent met Toekomst.

De prijzen werden maandag 6 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit gebeurde door juryvoorzitter prof.dr.ir. Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Housing Transformation aan TU Delft, ir. Maarten van Hezik, voorzitter Bestuur Stichting Nederlandse Bouwprijs en Bernard Wientjes, leider van de onlangs opgerichte Taskforce Bouw.

De jury heeft verdeeld over de drie categorieën 84 projecten en producten beoordeeld. De inzendingen werden gelegd langs de meetlat van People, Planet, Profit, innovatief, grensverleggend en verrassend.

Daarnaast heeft de jury zestien aanmeldingen bekeken in de categorie Talent met toekomst, een waardering voor Young Professional (tot 40 jaar) die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

De prijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. Dit is onderdeel van de BouwBeurs die nog tot en met vrijdag 10 februari in de Jaarbeurs in Utrecht worden gehouden.


Meer over de winnaars van De Nederlandse Bouwprijs 2017

 • Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. - Kandidaat: Team V Architectuur


Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Het gebouw is met de renovatie enorm verduurzaamd. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim 50% gereduceerd.

 • RobotArchitectuur - Kandidaat: Studio RAP
  In het Innovation Dock in Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd. De grote hoeveelheid instructies voor het robot gestuurde fabricageproces is rechtstreeks vanuit het digitale model gegenereerd. Hierdoor kunnen complexe bewerkingen in korte tijd voor alle elementen worden voorbereid.
 • Rivierpark Ruimte voor de Waal - Kandidaat: gemeente Nijmegen
  Om een probleem met hoogwater op te lossen is de dijk bij Lent 350 meter landinwaarts verplaatst. De nieuwe waterkering is deels uitgevoerd in de vorm van een kade die ruimte biedt aan allerlei activiteiten. In de Waal is een eiland ontstaan dat is ingericht als rivierpark waar mensen kunnen ontspannen en genieten. Dit park vormt een nieuw deel van de stad. Het eiland/rivierpark wordt ontsloten door drie nieuwe bruggen.
 • Het 4e Gymnasium - Kandidaat: Paul de Ruiter Architects
  Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam. Het gebouw heeft een warmte/koude installatie die is aangesloten op stadsverwarming, hierdoor wordt de temperatuur 's zomers en 's winters op verantwoorde wijze gereguleerd. Er zijn PV-cellen op het dak geplaatst, waarmee het bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden.
 • Faidra Oikonomopoulou & Telesilla Bristogianni - The research behind the Chrystal Houses façade
  Volgens de jury leest het verhaal over hoe de gevel uit glazen blokken tot stand is gekomen als een spannend (bouwtechnisch) avontuur. Dit project heeft veel kennisvermeerdering opgeleverd, mede dankzij de TU Delft.