Flexibiliteit doorslaggevende factor in keuze werkgever

ManpowerGroup heeft voor zijn wereldwijde studie ‘Global Candidate Preferences’ (2017) bij 14.000 kandidaten uit 19 landen naar hun selectiecriteria gevraagd bij hun zoektocht naar werk.

Trefwoorden: #flexibiliteit, #job, #ManPowerGroup, #studie, #werken, #werkgever

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Uit deze studie blijkt dat flexibiliteit op het werk heel hoog genoteerd staat bij alle respondenten uit alle landen, ongeacht geslacht of leeftijd. Naast loonbeleid, loopbaanmanagement en talentontwikkeling is flexibiliteit een belangrijke pijler geworden van het HR-beleid.

Lange tijd werd de fysieke aanwezigheid van de medewerkers op de werkplek beschouwd als noodzakelijk voor de goede werking van het bedrijf. Vandaag vindt 63% van de kandidaten, die actief op zoek zijn naar werk, dat ze niet voor hun scherm op kantoor moeten zitten om hun job naar behoren uit te voeren.

De opkomst van de digitale werkplek en de technologische mogelijkheden schudden het bestaande model door elkaar. Flexibiliteit inbouwen is vandaag uitgegroeid tot een grote uitdaging en bij steeds meer organisaties en bedrijven maakt het deel uit van het totaalpakket dat ze hun medewerkers aanbieden.

Sébastien Delfosse, HR & Legal Director bij ManpowerGroup BeLux: “Enerzijds betekent flexibiliteit de manier waarop bedrijven het werk organiseren om de onderneming vlotter te maken. Anderzijds geeft flexibiliteit de medewerkers op een innovatieve manier de kans te werken waar en wanneer ze willen en tegemoet te komen aan hun mobiliteitsverwachtingen.”

Bijna 40% van kandidaten (38%) uit de 19 landen beschouwt flexibiliteit op het werk als doorslaggevend in de keuze voor een werkgever. Enkel de jobinhoud (53%) en het loon (59%) staan nog hoger op het prioriteitenlijstje. In sommige landen nam de factor ‘flexibiliteit’ op één jaar tijd zelfs met 20 tot 30% toe in belang.

Flexibele uurroosters, telewerk, betaalde vakantie, sabbatverlof, à la carte werken in shifts, soepele uren mantelzorgers … flexibiliteit kan tal van vormen aannemen volgens de kandidaten. Maar bij 26% van de bevraagden staan soepele uurroosters met stip op één, gevolgd door thuis of op een andere plek werken (bijna 22%).

Vroeger kwam de vraag naar flexibiliteit vooral van vrouwen. In het merendeel van de bevraagde landen neemt het aantal mannen dat flexibiliteit als selectiecriterium hanteert toe, Australië (40%, of +12% ten opzichte van 2015) en de Verenigde Staten (43% of +7%) op kop. Op wereldschaal komt de vraag in meerderheid (55%) nog altijd van de vrouwen tegenover 45% van de mannen. Bovendien is de vraag naar flexibiliteit niet generatiegebonden.

De bedrijven kunnen volgens ManpowerGroup niet doof blijven voor deze groeiende trend. Ze moeten de kans grijpen om hun strategie bij te sturen en zo hun vermogen te versterken om kandidaten aan te trekken, te werven en aan de organisatie te binden.