UAntwerpen alumnus wint Belgische James Dyson Award 2019

Amber De Decker creëerde Oti, waarmee ouders een fysieke verbinding simuleren wanneer ze tijdens de opname van hun baby worden gescheiden. Zij kunnen de baby op afstand ‘voelen’ ademen.

Trefwoorden: #Amandine De Decker, #James Dyson Award, #Oti, #UAntwerpen

Lees verder

Opleiding

( Foto: James Dyson Award )

ENGINEERINGNET.BE - De opdracht was simpel: ontwikkel een oplossing voor een bestaand probleem. De oud-student van de Universiteit Antwerpen nam dit heel letterlijk.

Tijdens haar studie werd ze geconfronteerd met het gebrek aan mogelijkheden voor de ouders om in contact te blijven met het ziekenhuis en hun kind. Ze werd door deze uitdaging getriggerd om een ??product te ontwerpen dat een nieuwe manier van communiceren kan creëren.

Tijdens haar afstuderen ontwikkelde Amber Oti, waarmee familieleden thuis live de ademhaling van de baby kunnen ‘voelen’. Wanneer de baby in de couveuse is of wanneer de baby borstvoeding krijgt of onderzocht wordt, licht de Oti op in verschillende kleuren.

De Decker: “Ik werd door deze uitdaging getriggerd om een ??product te ontwerpen dat een nieuwe manier van communiceren kan creëren. Er zijn maar weinig producten die dit probleem oplossen en er zijn veel mogelijkheden om innovatie in deze context te brengen.”

De eerste stap in het ontwerpproces was het onderzoeken van de context en de behoeften van de families met een premature baby. Vanwege het tactiele karakter van het product werden verschillende 'ademende' prototypes gemaakt en getest door ouders, zorgverleners en artsen.

Met papieren modellen, 3D-prints en een houten prototype is uiteindelijk Oti als geheel getest en ontwikkeld. Het product licht op in verschillende kleuren waarbij de ouders geïnformeerd worden over wat er in het ziekenhuis gebeurd. Om het product te laten oplichten, is bij elke couveuse een module geïnstalleerd.


Video: