25% minder faillissementen enkel dankzij steunmaatregelen

Uit de Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in november 629 faillissementen waren (-25%). Dit cijfer zegt op dit moment helaas niets over de reële economie met bloedrode cijfers.

Trefwoorden: #faillissementen, #Graydon, #steunmaatregelen

Lees verder

HR

( Foto: rawpixel - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De huidige steunmaatregelen helpen vele bedrijven erdoor, maar niet alle: de Graydon schokbestendigheidsscore toont dat nog altijd 20% van de ondernemingen die voor de crisis gezond waren, nu in bijzonder zwaar weer verkeren, ondanks de steun.

We verwachten dan ook een zich geleidelijk opbouwende faillissementensstorm eens het moratorium op faillissementen eindigt. Nieuwe en diepere maatregelen om ook dat te beheersen dringen zich op. Een tijdelijke bijsturing in de wetgeving op insolventie is ook noodzakelijk om deze storm beheersbaar maken

Nog steeds wordt gevreesd dat adviseurs bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de coronacrisis perfect gezond worden maar nu omvergeblazen zijn.

De insolventiewet van 2018 laat een ongelukkig gefailleerde ondernemer toe vrij snel te herbeginnen. Op zich een goede zaak maar dat leidt in de huidige omstandigheden tot een pervers effect.

Doordat de faillissementen op bekentenis eerder een administratieve afhandeling kennen en die zonder bijsturing massaal zullen worden uitgesproken riskeren we sneeuwbaleffecten te zien binnen de logistieke ketens: een domino-effect waarbij andere bedrijven in de val worden meegesleurd.

Daarbij komt dat de rechtbanken niet over voldoende middelen beschikken voor deze situatie en zullen zij de toevloed nauwelijks kunnen verwerken. Om dit op te lossen zullen rechtbanken de mogelijkheden moeten hebben om van bij de aanvraag richting te geven aan een dossier en dus eventueel van het faillissement weg te sturen. Anders houden we rekening met 50.000 faillissementen als gevolg van corona.(Infographic: Graydon)